Direktor Kosovske policije: Ispitujemo dva do tri traga

Stižu i prvi detalji o mogućem motivu teškog zločina koji se dogodio sinoć na putu Dečane-Glođane, (oko 19 časova, između sela Šaptej i Glođana), kada je, kako se pretpostavlja, maskirana osoba otvorila vatru na autobus u kojem su se prevozili đaci, ubivši dva učenika i vozača. Vozač autobusa je preminuo na licu mesta, dok su dva učenika (2003 i 2004. godište) preminula na putu prema bolnici u Peći. Najmanje jedna osoba je ranjena ali se ona nalazi van životne opasnosti i smeštena je u bolnici u Peći. U Dečanu su noćas bili okupljeni zvaničnici policije i pravosuđa.

Noć nakon tragedije, još uvek nema uhapšenih. Policija ne veruje da se radi o terorističkom činu, već su šanse zapravo da je meta napada bila „određena osoba“.

„Nema razloga da verujemo da u ovom slučaju imamo posla sa terorističkim napadom na autobus. Moguće je da je meta napada bila neka određena osoba u ovoj oblasti. Ranjena osoba je van životne opasnosti. Policija je na mestu zločina. Ozbiljni timovi su na licu mesta. Svi tragovi se istražuju, svi smo ovde na licu mesta, kazao je zamenik komandira policije u Peći Veton Eljšani (Elshani).

Kako je Koha javila rano jutros, direktor autobuske stanice u Đakovici Fljamur Bićuri (Flamur Bicurri) potvrdio je za ovaj medij da je kompanija „Erblini”, čiji je autobus napadnut u Glođanu u petak, saobraćala na liniji Đakovica-Dečane.

U istrazi se sada spominje sukob vozača autobusa na autobuskim linijama sa jednim od rivala. Međutim, Bićuri to nije mogao da potvrdi.

„Nemam saznanja da li je bilo sukoba sa nekim u vezi sa linijama, bar nemam ta saznanja“, kratko je rekao, prenose kosovski mediji.

Predsednik opštine Glođane Mustafa Seljmani (Selmani) izjavio je noćas medijima da je prema prvim informacijama, nepoznata maskirana osoba izašla iz zasede i pucala iz kalašnjikova.

„Vozač je bio mrtav i ovo dvoje dece smo odvezli u bolnicu, ali nije bilo znakova života“, rekao je Seljmani, prenosi Bota sot.

Kako je jedan od svedoka naveo, koji je sedeo na prvim sedištima, a javila Gazeta Express, sve se dogodilo izuzetno brzo:

„Bili smo u autobusu. Maskirana osoba sa puškom u ruci se pojavila i počela da puca na nas. Sve se dogodlo veoma brzo“.

Stradali su dečak i devojčica iz Glođana koji su se vraćali iz škole u Đakovici, a u autobusu je u trenutku napada bilo osam osoba.

u Dečanu je od sinoć povećano prisustvo policije, uključujući i specijalne jedinice sa psima K9. Kako javljaju mediji, policijski timovi su na više mesta, a tamo su bili policijski zvaničnici, uključujući i kosovskog ministra unutrašnjih posloval Dželjalja Svečlju, koji je prekinuo svoju posetu Albaniji, i generalnog direktora policije Samedina Mehmetija.

Mehmeti je potvrdio sinoć na licu mesta da trenutno postoje dva ili tri koloseka na kojima se radi kako bi se zločin rasvetlio.

„Ovde su sve relevantne jedinice. Trenutno imamo dva ili tri traga na kojima radimo. Nažalost, ne možemo da damo detalje jer su tragovi na kojima radimo u početnoj fazi istrage“, rekao je Mehmeti“ za TV Kljan Kosova.

Potvrdio je da se intenzivna potraga za sada vodi za jednom osumnjičenom osobom, ali i da se saslušavaju lica koja bi mogla da budu povezane sa slučajem.

Takođe je potvrdio i da su stigle policijske jedinice sa psima, ali i naglasio da je noćašnja potraga veoma teška za pse da nanjuše eksploziv, miris baruta ili drogu, a usled veoma jake kiše koja je padala.

Istovremeno gradonačelnik Dečana Baškim Rmaosaj zatražio je od građana da dostave bilo kakvu informaciju policiji koju imaju a da je korisna za istragu ovog slučaja.

Noćašnja tragedija je jedna pod glavnih vesti u regionu, a o njoj su izvestile i strane agencije.

Izvor: KoSSev

Foto: Kallxo

Comments

Pročitaj još