• Početna>
  • Vesti>

Tirana i Priština dogovorile saobraćaj bez zadržavanja na prelazima

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Bljedi Čuči najavio je da je sa Prištinom potignut dogovor da se saobraćaj na prelazima odvija bez saustavljanja vozila i kontrole putnika, a da će cirkulacija biti praćena kamerama.

Novi sistem odvijanja saobraćaja biće uveden pre početka letnje sezone, pojasnio je Čuči na zajedničkoj sednici prištinske vlade i vlade Albanije, u Elbasanu.

“To nije deo sporazuma, ali na zahtev premijera Albanije i Kosova, na poslednjem sastanku dogovorili smo se sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova da ćemo na granici postaviti sistem kamera i saobraćaj će biti omogućen non-stop. Kamere će same snimati sve što se tiče identiteta automobila koji prolazi kroz čitanje registarskih tablica i sve će biti automatski, bez zaustavljanja na granici. Ovo je obostrani napor koji smo već preduzeli i napravili smo plan rada za i verujemo da će to biti mnogo pre početka letnje sezone”, rekao je Čuči, a prenose mediji u Prištini.

Na sedmoj po redu zajedničkoj sednici dveju vlada, jedan od 16 sporazuma, treba da bude i omogućavanje slobode kretanja. O tome i drugim sporazumima govorio je i premijer Albanije Edi Rama, rekavši da Priština i Tirana dogovorima u mnogim oblastima, o unapređenju slobodnog kretanja, olakšavanju zapošljavanja i većom interakcijom između Albanaca na Kosovu i Albaniji, “ostvaruju sinergija između dve zemlje”.

“Danas se zajednički zalažemo za ukidanje dozvola za privremeni boravak, otvaranje zajedničke granične tačke i regulisanje lokalnog graničnog režima. Sporazum koji danas imamo pred nama olakšava procedure za dobijanje automatske boravišne dozvole, što je prirodno. Stvaramo povoljnije uslove za obe strane granice, za pristup tržištu rada i još jedan korak u objedinjavanju tržišta na kojima Albanci mogu da rade, studiraju, zasnivaju porodicu i penzionišu se sa socijalnim pravima bez obzira na geografsku lokaciju u Albaniji ili na Kosovu”, rekao je Rama na zajedničkoj sednici.

On se zauzeo za saradnju u oblasti obrazovanja i inovacija, za koju dve vlade smatraju prioritetom i hitnom potrebom.

Rama je istakao da na zajedničkoj sednici preduzimaju konkretan korak za prugu Drač-Priština, nazvavši je još jednim prioritetom, i za koju je rekao da je dugogodišnji san.

“Još jedan prioritet, nakon početka rada na pruzi Tirana-Rinas-Drač, potpisujemo memorandum kao što smo i dogovorili na prethodnom sastanku da započnemo studiju izvodljivosti za prugu Drač-Priština. To je dugogodišnji san i ambicija svih vlada. Danas činimo konkretan korak. U zavisnosti od studije, moći ćemo da predstavimo ovaj projekat za pristup sredstvima iz Evropskog investicionog plana”, objasnio je albanski premijer.

Obećao je da sporazume koje danas potpišu neće ostati samo na papiru, već da će biti brzo sprovedeni, najavljujući uspostavljanje zajedničkog vladinog sekretarijata za sprovođenje sporazuma.

Rama je zatražio i saglasnost da se dve vlade dogovore da se “od sledeće godine u nastavi na Kosovu i Albaniji radi sa istim bukvarom”.

“U narednoj godini, koja je godina jubileja za nezavisnost naše zemlje, imaćemo spreman jedinstveni bukvar. Bukvar je osnovna knjiga za svakoga ko stupa na put obrazovanja i dugi niz godina je knjiga koja se tretira kao tekst sa mnogo alternativa. Dogovorili smo se da imamo samo jedan bukvar. Ako se danas dogovorimo, imaćemo bukvar albanskog jezika u Albaniji i na Kosovu i na svim prostorima gde se piše i čita albanski jezik”, rekao je Rama.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti je na sastanku dve vlade izjavio “da su Kosovo i Albanija dve zemlje, kao hrast sa dve grane”.

“Reći da smo podeljena nacija bilo bi glupo, reći da ste posvećeni nacionalnom jedinstvu, isticalo bi vas kao nacionalistu, a reći da ulazimo u EU zvali bi se diplomatama. Hajde da govorimo kao diplomate i da radimo kao patriote”, rekao je Kurti.

Ocenio je “da je integracija dve zemlje strateška i više nego svrsishodna”, i dodao da “saradnja nije želja i izbor već zadatak”.

“Što se više budemo približavali, postajaćemo jači jer smo više od dve zemlje. Moramo da pronađemo zajednički poziv”, naveo je Kurti.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još