• Početna>
  • Vesti>

OEBS i Kosovska policija započeli kampanju protiv nasilja u porodici

Misija OEBS-a i Kosovska policija, započeli su juče zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.

U okviru kampanje biće postavljeni bilbordi širom Kosova, a kampanja će takođe biti propraćena i TV spotovima i debatama, a biće i deo obeležavanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz OEBS-a.

Glavna poruka – „Jedan šamar je nasilje; Nasilje je zločin“ – naglašava da je nasilje u porodici i kršenje ljudskih prava zločin, čak i ako se dešava unutar porodice. 

„Štaviše, postoji rizik da nasilje u porodici može da eskalira. Iako može početi manjim aktima nasilja, može čak dovesti do fatalnog ishoda“, upozoravaju iz ove misije.

Kampanja poziva žrtve i svedoke da prijave eventualne slučajeve policiji. Takođe ima za cilj da promoviše politiku nulte tolerancije prema nasilju u porodici u svim sferama društva.

„Nasilje u porodici nastavlja da utiče na porodice, posebno žene i devojke. Moramo da vidimo snažne i dosledne akcije od pružalaca usluga. Dakle, svako ko doživljava ili je svedok nasilja treba da pozove policiju i prijavi nasilje“, rekao je Majkl Devenport, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

 „Svi možemo da imamo svoju ulogu. Bez obzira da li ste žrtva ili svedok, prijavite nasilje odmah“, poručio je.

„Slučajevi nasilja u porodici su osetljivi slučajevi i nasilje ne prestaje bez prijave ili postupanja nadležnih organa. Policija Kosova je posvećena sprečavanju nasilja u porodici kao preduslov za snažno i zdravo društvo“, rekao je Samedin Mehmeti, generalni direktor Kosovske policije.

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još