• Početna>
  • Vesti>

Narodna kuhinja u Kosovskoj Mitrovici nesmetano funkcioniše

Usluge Narodne kuhinje u Kosovskoj Mitrovici trenutno koristi oko 50 socijalno ugroženih porodica, odnosno između 90 i 100 pojedinaca sa teritorije ove opštine.

Narodna kuhinja u Kosovskoj Mitrovici postoji petnaestak godina, a Centar za socijalni rad je taj koji određuje njene korisnike.

„Imamo evidenciju lica koja su socijalno ugrožena i koja primaju socijalnu pomoć. Vrši se terenska poseta naših socijalnih radnika, sastavlja se socijalna anamneza i na licu mesta se utvrđuje njihov socioekonomski status. Na osnovu tog statusa, stručni tim Centra za socijalni rad donosi odluku. Zato smo mi uključeni u celu priču kao ustanova koja je najkompetentnija da donese odluku o porodicama koje će koristiti usluge Narodne kuhinje“, objašnjava direktor Centra za socijalni rad, Dejan Đinović.

Narodna kuhinja je opremljena svim sredstvima neophodnim za rad, ističe Đinović. 

„U početku kada je osnovana, zamisao je bila da se u njoj sprema hrana i da se naši korisnici hrane u prostorijama Narodne kuhinje. Međutim, na početku nismo imali neki veliki broj korisnika. Zbog ekonomičnosti rada Narodne kuhinje, doneta je odluka da se u njoj ne spremaju obroci, već da se samo vrši distribucija. Već tada je zaključen ugovor između Narodne kuhinje, Centra za socijalni rad, lokalne samouprave i Studentskog centra, koji je i danas na snazi. Opština je tu da finansira ceo projekat, Studentski centar je zadužen za pripremu hrane, a mi smo tu za sastavljanje spiska lica koja će biti korisnici svakog meseca, kao i za distribuciju hrane. Naravno, naši radnici koji se finansiraju od strane lokalne samouprave, rade u Narodnoj kuhinji. Uvek imamo po dva radnika“, navodi Đinović i dodaje da opština na mesečnom nivou izdvaja 300.000 dinara za potrebe Narodne kuhinje.

Za korisnike Narodne kuhinje predviđen je po jedan obrok dnevno.

„Distribucija hrane se vrši svakog radnog dana od 10 do 11 časova. Hrana se obezbeđuje za šest dana u nedelji, jedino nedeljom nema podele hrane. Kada je podela hrane petkom, tada se vrši podela za dva dana – za petak i subotu, tako da se petkom daju dva obroka“, pojašnjava Đinović.

I pored pandemije, Narodna kuhinja nije prestajala sa radom, napominje.

„Kada je formiran Krizni štab, jedna od prvih odluka je bila da Narodna kuhinja nikako ne sme prestati sa radom, u smislu da naši korisnici u tim najtežim vremenima ne smeju biti uskraćeni za obrok. S tim što smo u tom nekom najtežem periodu pandemije poštovali sve mere zaštite. Najugroženijim i najstarijim korisnicima, koji u pojedinim trenucima nisu bili u mogućnosti da dođu i podignu svoj obrok, odnosili smo obroke. Tako da mogu slobodno reći da je Narodna kuhinja možda jedna od retkih ustanova koja nije prestajala sa radom od prvog dana, tako je i dan-danas, bez obzira na sve poteškoće.“

Za 15 godina rada, najviše 70 porodica na mesečnom nivou je bilo na evidenciji korisnika Narodne kuhinje. Iz godine u godinu, taj broj opada, navodi Đinović.

„U međuvremenu su ljudi poboljšali svoj socioekonomsli status. Nikada nismo došli u situaciju da zbog toga nekome uskratimo obrok, već su se lica sama izjašnjavala da više ne treba da budu korisnici Narodne kuhinje.“

Pored usluga Narodne kuhinje i socijalne pomoći, o ovim licima se vodi briga i kada dođu praznici – Nova godina, Božić, Vaskrs… 

„Lokalna samouprava i Centar za socijalni rad im obezbeđuju humanitarne pakete pomoći“, napominje Đinović.

Tvrdi da se Narodna kuhinja ne suočava ni sa kakvim problemima.

„Imamo izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom koja to finansira i izlazi nam u susret za bilo kakav naš zahtev. Saradnja je izuzetna i sa Studentskim centrom. Između sve tri institucije, koje su uključene u rad, zaista postoji izuzetna saradnja. Na terenu nema nikakvih problema, ali ako dođe do nekih poteškoća, lako napravimo međusobni dogovor. Zaista gledamo da naši krajnji korisnici, socijalno ugroženi građani, to ne osete – da imaju ono što im pripada“, podvlači Đinović. 

Narodna kuhinja se nalazi u naselju Bošnjačka mahala, u Nemanjinoj ulici, u neposrednoj blizini Centra za socijalni rad. Zgrada u kojoj je smeštena, izgrađena je od sredstava lokalne samouprave. U okviru zgrade su stanovi koji su namenjeni za socijalno ugrožene, a u prizemlju se nalazi prostor od oko 300 kvadrata, gde je smeštena upravo Narodna kuhinja. 

Inače, Međuopštinskom centru za socijalni rad, na čelu sa direktorom Dejanom Đinovićem, na svečanoj akademiji povodom Dana opštine Kosovska Mitrovica i 77. godišnjice oslobođenja u Drugom svetskom ratu, uručene su povelja i plaketa za izuzetan doprinos u radu i svakodnevnim zalaganjem u pružanju pomoći socijalno najugroženijim porodicama sa teritorije opštine Kosovska Mitrovica, kao i obezbeđivanjem svih neophodnih uslova za nesmetan rad Narodne kuhinje tokom svih prethodnih godina.

Izvor i foto: Radio Kontakt Plus i Radio Mitrovica sever


Comments

Pročitaj još