• Početna>
  • Vesti>

Crkva brvnara u Goraždevcu – dragocena za meštane, vredna za istoriju

Jedna od nastarijih crkava brvnara na Balkanu nalazi se u Goraždevcu i oživi jednom godišnje kada se obeležava dan Svetog Jeremije proroka čije ime nosi.

Preživela je vekove. I jedna je od najstarijih crkava brvnara na Balkanu. Nekada je stajala bez i jednog eksera, oslanjajući se na snagu drvenih klinova i žljebova. Skromnih dimenzija, jednostavno građena, sa razlogom.

„Ovo su crkve koje su se selile s mesta na mesto, zato što su u to vreme ljudi bežali od Turaka i onda bi natovarili crkvu na kola, i prevezli na drugo mesto i tako je ona nekako dospela na ovaj prostor ovde“, rekao je sveštenik Nenad Našpalić.

Priča meštana kada je 2015. Stigao u Goraždevac rado se priseća sveštenik Nenad Našpalić.

Crkva  brvnara već dugo vremena živi u tišini posmatrajući izdaleka život u selu. Do 1926. godine u njoj su se redovno održavale službe, ali sada oživi jednom godišnje.

„Dan koji je vezan za ovu crkvu je 14. maj svake godine, punih pet vekova traje tradicija, održavaju se litije Veliki značaj za selo, prevashodno opstankom ovog sela u ovim teškim vremenima na ovom tlu Kosova i Metohije“, kazao je istoričar Andjelko Zdravković.

I samo selo ima dugu istoriju.

„Goraždevac je staro srpsko drevno mesto, pominje se prvi put još u Žičkoj povelji Stefana Prvovenčanog 1220 godine. Inače sam Goraždevac se nalazi kako bih ja to rekao u duhovnom i istorijskom trouglu izmedju naših velikih svetinja Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana i naše crkve brvnare“, pojašnjava Zdravković.

Crkva je izgrađena u 16. veku. Za meštane, ona je poveznica sa prošlošću ovoga kraja.

„Po nekim podacima, sad više po priči meštana ovog sela da je postojala neka crkva Svetog Jeremije na ovim prostorima ovde i da je po njoj i ova brvana dobila ime“, dodaje sveštenik Nenad Našpalić.

Goraždevac sada broji 600 stanovnika. Skoro tri puta manje nego pre rata. Pre 30 godina bilo je 1600 stanovnika. Ova drvena brvnara svedok je svih promena i odlazaka.

Izvor: Radio Gora\devac

Foto: RAdio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još