• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Sa Prištinom treba razgovarati što češće; Veći podsticaji za rađanje

Foto: Tanjug

Želimo i tražimo razgovore sa Prištinom na svim nivoima što više i što češće, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ističe i da će svim šefovima država i vlada poslati pismo u kojem će tražiti objašnjenje zašto niko ne reaguje kada Aljbin Kurti pominje ujedinjenje sa Albanijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom obraćanja javnosti na Andrićevom vencu, rekao da je važno da se sa Prištinom razgovara o svim temama.

“Srbija traži, zahteva, želi razgovore sa Prištinom na svim novioima – što pre, što više i što češće. Smatramo da je svaki razgovor lekovit, da je važno da razgovaramo o svim temama, naročito o SZO, o energetici, ali da razgovaramo i pokušamo da napravimo makar bilo kakvo i minimalno poverenje među nama, da ne bismo dolazili u situaciju u kojoj smo bili pre nešto više od mesec dana”, rekao je Vučić.

Ističe da je to zvaničan zahtev Republike Srbije, koji je preneo specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčeku. Poručio je da je Beograd uvek spreman za razgovor, te da ne prihvata tezu da je kriv za bilo što što se odnosi na prekid u dijalogu.

Napomenuo je i da će, po povratku iz Sočija, svim šefovima država i vlada uputiti pismo u kojem će zamoliti za objašnjenje i odgovor – kako je moguće da Aljbin Kurti “svako malo ali na vrlo jasan i precizan način” govori o sopstvenoj želji za ujedinjenjem, kako oni kažu, Kosova i Albanije, a da nijedna politička institucija u Evropi na to ne reaguje.

“Sadržaće jedno prosto pitanje – da li to znači da ćete tako da ćutite i nećete da reagujete ako bilo ko odavde govori o nekom ujedinjenju sa drugim? Po kom principu je to Albancima dozvoljeno, a po kom Srbima sve zabranjeno… To ću da pitam i u zvaničnoj formi da tražim objašnjenje od svih šefova država i vlada”, rekao je Vučić.

Napomenuo je i da Srbija takvu politiku neće voditi, jer se zalaže za poštovanje međunarodno priznatih granica.

Za prvo dete 300.000 dinara, mladima između 10 i 20 hiljada bespovratno za stan

Predsednik je najavio nove demografske mere. “Nestajemo kao nacija, nas je sve manje, to je veoma složen problem”, istakao je predsednik.

Od 1. januara za svako prvorođeno dete, država će davati 300.000 umesto sadašnjih 100 hiljada dinara, rekao je Vučić.

De fakto, kako je ukazao, računajući i davanja gradova i opština svi u Srbiji će primati više od 4.000 evra za prvo dete.

“Ne mislim da će se time sve rešiti, ali će se ta mera biti kombinovati sa drugim merama”, istakao je predsednik.

I pomoć za drugo dete biće značajno uvećana, jer je, kako je istakao, to dete neka vrsta prelomnice za ženu.

“To ćemo vas obavestiti u narednih 14 dana, ta mera biće drastično uvećana”, najavio je predsednik i dodao da će se i pomoć za treće dete tek povećavati.

Olakšice će biti uvedene i za studente, dodao je predsednik. “Za studente donosimo meru da ako devojka zatrudni i rodi dete za nju ne važe ispitni rokovi, isto tako i muškarca, oca, koji je student”, najavio je predsednik.

Odrediće se da za obične fakultete, ako završe do 26. godine, bude kao da su završili u roku, a za medicinski do 28 godine. U narednih nekoliko nedelja završićemo to u Narodnoj skupštini, najavio je Vučić.

Najavio je i da će država davati bespovratnu pomoć između 10 i 20 hiljada evra mladim bračnim parovima za kupovinu stana, i napomenuo je da će svojina ići na majku.

“Time motivišemo mlade da izađu iz roditeljskog doma ranije. To će dodatno podstaći i stambenu izgradnju”, ukazao je predsednik.

Izvor: RTS / Radio Mitrovica sever

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još