Mihajlović: Neprihvatljiv pritisak na Srbe sa Kosova

Ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kazala je da je da je odluka kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije, da više ne pokriva troškove električne energije u četiri opštine na severu Kosova, najbrutalniji vid pritiska na srpsko stanovništvo.

“Ovo je još jedna u nizu laži i organizovana ujdurma protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Dug od 17 miliona evra, koji je KOSTT prijavio do decembra 2020. godine je laž, jer je do decembra snabdevanje severa išlo direktno iz Srbije” rekla je Mihajlović.

Ministarka rudarstva i energetike kaže da je KOSTT operator prenosnog sistema, a da isporuku krajnjim korisnicima vrši distributer.

“Dakle, dokaza da se ovde radi o potrošnji na severu nema. KOSTT je insistirao na tome da bude operator prenosnog sistema, a na ovaj način pokazuje nesposobnost za tako nešto” kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, KOSTT se lažno sertifikovao na imovini Srbije, a za čije korišćenje osnov ne postoji.

Mihajlović je navela da je Priština turskom operatoru prodala distributivni sistem, tačnije mrežu koja je u vlasništvu Srbije, te da privremeni organi u Prištini takođe nisu dozvolili rad srpskih snabdevača i distributera, čime je direktno prekršen Briselski sporazum.

“Cilj je da se Srbi ostave bez električne energije i u dugovima. Da se izvrši pritisak na njih i još jednom da im se poruči da nisu rado viđeni u njihovoj lažnoj državi”, podvukla je Mihajlović.

Predsednik odbora KOSTT-a Jeton Mehmeti saopštio je juče da je obustavljena dodela sredstava, jer je okončan sporazum između KOSTT-a i kosovske vlade.

Izvor: Radio Mitrovica sever / RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još