• Početna>
  • Vesti>

Vulin: Kosovo se nije prijavilo za članstvo u INTERPOL-u

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, koji prisustvuje zasedanju Generalne skupštine INTERPOL-a u Istanbulu, saopštio je danas da se Priština nije prijavila za članstvo u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Naime, danas je u Istanbulu održano 89. zasedanje Generalne skupštine INTERPOL-a.

Vulin, koji predvodi srpsku delegaciju, potvrdio je da se Kosovo nije prijavilo za članstvo a da je dnevni red usvojen.

„Ovo je rezultat našeg upornog rada u protekloj godini, gde smo zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije uložili puno napora i uspeli da stignemo do desetine zemalja i upoznamo ih sa stvarnim prilikama na prostoru Kosova i Metohije“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Srbije.

On se zahvalio predsedniku Srbije za kojeg je kazao da je mnogo učinio da po treći put Priština ne postane član INTERPOL-a.

„Ono što je predsednik izborio Vašingtonskim sporazumom nemerljivo je pomoglo da INTERPOL ne bude polje šiptarskog lobiranja“, izjavio je ministar policije Srbije.

Poručio je da je nakon usvajanja dnevnog reda na Generalnoj skupštini INTERPOL-a definitivno potvrđeno da pitanje članstva Prištine neće biti razmatrano.

Podsetimo, Priština je još pre par meseci najavila da ove godine neće da se prijavi za članostvo u INTERPOL-u. Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla), saopštio sredinom septembra da se vrše pripreme za prijavljivanje za sledeću godinu.

„Već sam odlučio da se na ovogodišnjoj sednici nećemo prijavljivati za članstvo u Interpolu, s obzirom na nedostatak ozbiljnih priprema kosovskih institucija. Već smo osnovali radnu grupu, koja će pripremiti svu dokumentaciju, ali će takođe preduzeti sve potrebne korake da obezbedi članstvo Kosova sledeće godine. Počećemo sa pripremom za strategije lobiranja, prvo ćemo kontaktirati naše saveznike, gde nećemo govoriti o njihovom glasanju, već o njihovoj podršci u ovom procesu. Normalno, tada ćemo zajedno sa MIP-om prolaziti državu po državu, a što će od članstva Kosova u Interpolu imati koristi ne samo za Kosovo, već i za region i ceo demokratski svet“, rekao je tada Svećlja.

Izvor KoSSev

foto (Ministarstvo unutrašnjih poslova)

Comments

Pročitaj još