Petkoviću ponovo zabranjena poseta KiM

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini zabranile su danas da poseti pokrajinu i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani, u sredu, 24. novembra, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

Pored ovoga, Petković je tokom dvodnevne posete KiM 24. i 25. novembra trebalo da poseti i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji i uruči im prekopotrebnu pomoć. 

“Međutim, nijedna zabrana neće sprečiti zvanični Beograd da nastavi da pomaže naš narod i ulaže u srpske sredine i to Aljbin Kurti nikada neće moći da spreči”, navodi se u saopštenju. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju podseća da je ovo već četvrti put da vlasti u Prištini onemogućavaju posetu direktora Kancelarije za KiM pokrajini. Zato se postavlja pitanje da li su međunarodni faktori uopšte spremni da zauzdaju Aljbina Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu na sve tekovine Briselskog sporazuma i drugih dogovora postignutih u Briselu tokom procesa dijaloga?  

“Sa svakim novim danom i potezom koji povuče, Aljbin Kurti nas udaljava od dijaloga i procesa normalizacije odnosa i ovakvim zabranama direktno krši sve sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, pored svih ostalih dogovora koje ne poštuje”, ocenjuje se u saopštenju. 

Iz Kancelarije za KiM ističu da će o najnovijoj zabrani obavestiti sve međunarodne faktore, kao i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka koji je danas u poseti Beogradu.

Pitanje je kako je to dozvoljeno Kurtiju da pravi “Veliku Albaniju” a nije dozvoljeno zvaničnim predstavnicima Beograda da posete svoj narod i svoje svetinje na KiM? Na koji način ovakve zabrane doprinose normalizaciji odnosa, pogotovu imajući u vidu da je poseta najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i na vreme, stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Mitrovica sever/saopštenje

Comments

Pročitaj još