• Početna>
  • Vesti>

Preminulo 56 pacijenata, koronavirusom zaražena još 2.771 osoba

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 2.771 osobe, od 14.946 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 56 ljudi. Na respiratorima je 213 pacijenata.

Epidemijska slika u Srbiji je povoljnija. Opada broj novozaraženih na dnevnom nivou, ali i dalje veliki broj preminulih. 

Važno je poštovati mere ali je još važnija vakcinacija, poručuju nadležni.

Visok procenat od 95 odsto nevakcinisanih koji su preminuli od posledica kovida treba da dovoljno govori i da svi shvate da biraju između virusa i vakcine, rekao je za RTS član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Dodao je da podaci o broju umrlih govore da su kliničke slike veoma teške. Dr Tiodorović poručuje da nam nije potreban lokdaun, ali da nam treba mnogo više ozbiljnosti u sprovođenju mera. 

Kliničko-bolnički centar “Dr Dragiša Mišović” je sve vreme u crvenoj zoni, ipak poslednjih dana nešto je bolja situacija, rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku doktor Predrag Savić. 

Klinička slika u ovom talasu je bila znatno teža, kaže doktor, i brže se razvijala, a produžio se i period boravka u bolnicima.

Na lečenju su pretežno bili nevakcinisani i starija populacija, ali je bilo i mlađih pacijenata sa smrnim ishodom. 

U svim osnovnim i srednjim školama od danas se primenjuje model neposredne nastave.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da deci moraju da se obezbede, što je moguće, bolji uslovi da školsku godinu završe bolje nego prethodnu, ali i da se treba voditi računa o epidemijskoj situaciji. 

Radojičić je rekao da je pravi trenutak da deca ponovo krenu u škole, ali situacija mora da se prati.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još