• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Kurtijeva izjava može da destabilizuje region

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić navodi da izjava Aljbina Kurtija da bi u budućnosti glasao za spajanje Kosova i Albanije može ozbiljno da destabilizuje ceo region.

Ana Brnabić navodi da ta Kurtijeva izjava predstavlja još jedan kamen u podrivanju temelja regionalne stabilnosti i regionalne bezbednosti.

“Ta izjava može da izazove velike potrese u celom regionu. Jasna je politika Aljbina Kurtija koju on, čini mi se, ne krije. Ono što mnogo više brine je nedostatak reakcije međunarodne zajednice”, izjavila je premijerka za Tanjug.

Ona kaže da bi volela da je čula nešto od Viole Fon Kramon u vezi s nečim što i jeste njen posao, kao evropskog izvestioca za Kosovo.

“Ni o jednom od tih napada Viola Fon Kramon se nije izjasnila. Tako da bih volela da čujem i EU, i Violu Fon Kramon šta imaju da kažu o ovome. Svako ćutanje je znak odobravanja”, izjavila je premijerka.

Brnabićeva je podsetila da smo u ovoj godini bili svedoci 117 različitih napada na Srbe i srpsku imovinu na KiM, što je za 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Na pitanje da li je moguće da u budućnosti dođe do takvog scenarija, Brnabićeva je odgovorila da sumnja u to, ali da je potrebno da svi međunarodni činioci kažu da je to nemoguće.

“Zavisi od toga kako će se međunarodna zajednica postavi prema tome, ali to bi onda značilo mnogo šire posledice za čitav ovaj regiona, ali i za druge regione u Evropi i svetu. Ja se nadam da se oni nisu izjasnili samo zato što je vikend pa možda ne rade, mada vidimo da Viola Fon Kramon i vikendom voli da kritikuje Srbiju. Ja se ipak nadam da će se oni oglasiti”, zaključila je premijerka.

Izvor: RTS, Radio Mitrovica sever

foto Beta

Comments

Pročitaj još