Preminulo još 59 osoba, 2.081 novi slučaj zaraze

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 2.081 osobe, od 9.840 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 59 ljudi. Na respiratorima je 218 pacijenata.

Epidemijska situacija u Srbiji trenutno je stabilna. Smanjuje se broj novih slučajeva i prvih pregleda, pa i pritisak na bolnice, ali nema opuštanja jer i dalje imamo veliki broj preminulih, više od 50 dnevno, poručuju lekari.

Ističu da je važno poštovati protivepidemijske mere, a da je još važnija vakcinacija.

Doktorka Ljiljana Sofronić Milosavljević, iz Instituta za primenu nuklearne energije rekla je za RTS da ako je neko vakcinisan, a nema antitela ne znači da vakcina ne deluje.

“Ako je neko vakcinisan, a nema antitela, to zavisi od njegovog imunskog odgovora, to ne znači da on nije zaštićen zato što b-ćelije, b-limfociti produkuju ta antitela, ali postoje i druge ćelije to su t-limfociti koji su sposobni i čija je prva i najvažnija uloga u odbrani od virusnih infekcija da ubijaju ćelije zaražene virusom tako da ta odbrana postoji”, rekla je Sofronić Milosavljevićeva.

Kako kaže, ukoliko je neko vakcinisan on će brže i lakše podnositi svaki naredni kontakt sa virusom.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar razgovarao je sa regionalnim direktorom kompanije “Fajzer” Muhamedom Hamamom o detaljima potpisanog ugovora o kupovini leka protiv koronavirusa te kompanije, dinamici isporuke i o budućim modalitetima saradnje.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još