Novi šef UNMIK-a u Prištini Karolin Ziade

Generalni sekretar UN Antonio Guteres imenovao je Karolin Ziade iz Libana za novog specijalnog predstavnika i šefa Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK).

Karolin Ziade nasleđuje Zahira Tanina iz Avganistana, kome se generalni sekretar zahvalio za njegove napore za mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i u regionu, kao i za efikasno vođenje misije.

Kako se navodi na sajtu UN-a, gde je objavljeno imenovanje, nova šefica UNMIK-a od 2017. godine radila je kao direktor Odeljenja za međunarodne organizacije, konferencije i kulturne usluge u libanskom Ministarstvu spoljnih poslova i da na novu poziciju dolazi sa skoro 30 godina iskustva u diplomatiji.

Navodi se da ima veliko znanje o Ujedinjenim nacijama, jer je predvodila nacionalne delegacije u Ujedinjenim nacijama o pitanjima kao što su migracije, održivi razvoj i rad Ministarstva na ljudskim pravima i ženskoj agendi, miru i bezbednosti.

Ziade je diplomirala i magistrirala ekonomiju i političke nauke na Libanskom univerzitetu u Bejrutu i diplomirala međunarodne odnose na Univerzitetu “Libre de Bruxelles” i Diplomatskoj akademiji u Beču.

Tečno govori arapski, engleski i francuski jezik.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još