UNS o knjizi naše novinarke Ivane Vanovac

Novinarka Radija Kosovska Mitrovica Ivana Vanovac objavila je knjigu „Književni džem sešn“. Vanovac se više od 15 godina bavi radijskim novinarstvom, a „Književni džem sešn“ predstavlja zbirku eseja o umetnosti nastalih na osnovu njenih radijskih izveštaja objavljenih u poslednjoj deceniji.

Čitalac će, kako je Vanovac rekla za Udruženje novinara Srbije (UNS), dobiti pregled kulturno-umetničke scene na Kosovu i Metohiji i šire za poslednju deceniju. Ova knjiga, kako navodi autorka, daje odgovore na pitanja kakva je kulturno-umetnička scena na KiM, da li je bila živahna ili je trpela zbog aktuelnih političkih pitanja.

Aleksandar Dunđerin, jedan od recenzenata, napisao je da eseji Ivane Vanovac dokazuju kako i Kosovska Mitrovica ima ozbiljnu medijsku kuću, koja na temeljan i kvalitetan način prati sva relevantna kulturno-umetnička dešavanja u širem regionu i da u njoj rade novinari koji svom osnovnom poslu, informisanju javnosti, daju dodatno značenje i vrednost. Autorka za UNS kaže da je imala priliku da upozna umetnike iz sveta koji su želeli da predstave svoj rad na Kosovu.

„Pojavili su se ljudi, stvaraoci iz raznih krajeva, ne samo sa Kosova i Metohije ili Srbije, već iz celog sveta, koji su dolazili da bi predstavili svoju umetnost. Knjiga je nastala zato što nisam želela da zaboravim sve što sam od tih ljudi naučila, a onda mi je namera bila da sve to divno znanje stigne i do ostalih ljudi, koji su eventualno zainteresovani za život na Kosovu“, ispričala je Vanovac.

Većina eseja objavljenih u knjizi čitana je u programima radija, a zatim objavljivana na radijskom portalu. Pošto je proizašla iz novinarskog rada, navodi Vanovac, knjiga iznosi probleme koji mogu da pokrenu na određenu vrstu delanja.

Govoreći o knjizi, autorka se osvrnula i na novinarsku profesiju. Opisala je novinarstvo kao težak i nedovoljno plaćen posao, ali je iskazala zadovoljstvo medijskom scenom koja trenutno postoji u Kosovskoj Mitrovici.

„Mi neprestano osećamo odgovornost jer postoji prst koji je uprt u nas, ali rekla bih da u Kosovskoj Mitrovici mediji funkcionišu dobro, ima ih dosta i postoji konkurencija, što je uvek pozitivno“, rekla je Vanovac.

Dodala je da bavljenje novinarstvom na Kosovu ima posebnu dimenziju, koja ne može da se shvati ni u jednom drugom delu Srbije.

„Osnovni zadatak novinara je da saopšti istinu, bez razmišljanja, a mi na Kosovu moramo bar dva ili tri puta da razmislimo pre nego što to uradimo. Često nije najbezbednije baviti se ovim poslom na ovom području“, kazala je Ivana.

Međutim i pored svih poteškoća koje nosi novinarski posao, autorka knjige priča da je najvažnije da želite da radite posao pošteno i da ste u tome dobri.

„Lep je osećaj kada na kraju imate dokaz da nešto što ste radili prevazilazi okvire dnevnog izveštavanja i ima potencijal da zavši u knjizi“, rekla je Vanovac.

Ivana Vanovac je rođena 1982. godine u Kosovskoj Mitrovici. Član je Udruženja novinara Srbije, novinarka i pisac.

Izdavač knjige je Književno društvo Kosova i Metohije (uz podršku Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“).

Izvor: Udruženje novinara Srbije

Comments

Pročitaj još