• Početna>
  • Vesti>

Navršilo se 12 godina od upokojenja patrijarha Pavla, čoveka mnogih vrlina

Dvanaest godina od upokojenja patrijarha srpskog Pavla, navršava se danas.

Tim povodom, u manastiru Rakovica, patrijarh srpski Porfirije služio je parastos, a potom i pomen blaženopočivšem patrijarhu.

Patrijarh Porfirije je rekao da ne samo što se sećamo njegovog lika, nego su i reči patrijarha Pavla i danas itekako žive i aktuelne u našoj Crkvi, u našem narodu.

“Aktuelne po svojoj snazi, po svojoj istinitosti, aktuelne po istim onim izazovima i problemima sa kojima se suočava svaki pojedinac, ali i čitava zajednica, i sav narod. Aktuelne su zbog toga, što reči koje je blaženopočivši Patrijarh izgovarao nisu bile domišljanja ljudska, nisu bila obična prazna ljudska filosofija ispunjena taštinom i gordošću, nego su njegove reči s jedne strane bile skopčane sa njegovim životom tj. on nije jedno govorio, a drugo činio” rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je dodao da je velika čast i radost to što je i sam imao priliku da izvesno vreme provede u blizini patrijarha Pavla.

,,Mnogo je vrlina koje su krasile Patrijarha Pavla. I sam sam imao ne samo radost, već istinski blagoslov da budem monah u manastiru Dečanima po njegovom blagoslovu, da njegovom rukom u manastiru Mušutište budem rukopožen za đakona, da njegovim blagoslovom potom budem poslan na studije u Grčku” dodao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Pavle, 44. poglavar SPC, preminuo je 15. novembra 2009. godine. Ostaće upamćen po mudrom vođenju Crkve u teškim vremenima, izrazito blagoj naravi i skromnosti.

Patrijarh Pavle preminuo je, u snu u 95. godini, a kraj njegovog odra u Sabornoj crkvi prošlo je pola miliona ljudi. Po sopstvenoj želji, sahranjen je u manastiru Rakovici, u Beogradu.

Izvor: Radio Mitrovica sever, TV Hram

Foto: TV Hram

Comments

Pročitaj još