• Početna>
  • Vesti>

Rezanjem kolača obeležena slava Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini

Ekonomski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici je rezanjem kolača i osveštenjem slavkog žita obeležio slavu ove institucije – Svetog Kralja Milutina.

Svečanosti koja je upriličena u prostorijama Ekonomskog fakulteta prisustvovali su profesori sa Univerziteta, gradski zvaničnici, direktori ustanova i studenti.

Profesor na fakultetu i ovogodišnji domaćin slave Ljiljana Arsić je u prisustvu svojih saradnika poručila da je Kralj Milutin ostavio poruku da čuvamo svoju veru, kako bi time sačuvali svoj obraz, ime i narod.

„Sveti Kralj Milutin je bio predodređen za velika dela, za svetitelja. Samo je čovek odabran od Boga mogao da bude ktitor više od 40 zadužbina, obnovitelj Hilandara, branilac Svete Gore i vojskovođa koji je uspešno i mudro predvodio Srbiju. Kralj Milutin nam je u amanet ostavio poruku da čuvamo svoju veru i time čuvamo obraz, ime i narod. On nas blagosilja da ne zaboravimo krst kojim se krstimo, jezik koji govorimo, i pismo kojim pišemo, jer ako tako budemo živeli i veru svoju čuvali, onda ćemo biti dostojni Svetog Kralja Milutina i ostalih svetitelja svetorodne loze Nemanjića“ rekla je Arsić.

Ovogodišnji i budući domaćin slave, prof dr Ljiljana Arsić i prof dr Nebojša Đokić

Arsić dodaje da Ekonomski fakultet ove godine obeležava 60 godina uspešnog rada i da je to dovoljan dokaz dostojnosti prema precima.

„Sa ponosom ističem da ove godine obeležavamo 60 godina uspešnog rada Ekonomskog fakulteta, obrazujući kadrove iz ekonomske struke, koji su stužeri našeg ekonomskog, privrednog i drugog razvoja i napretka zemlje, a posebno našeg Kosova i Metohije. Nadam se da ćemo u zdravlju, miru i slozi proslavljati slavu fakulteta još mnogo godina, i da će nam svaki novi dan pružiti puno prilika za uspeh i napredak“ poručila je Arsić.

Budući domaćin slave je prof Nebojša Đokić, koji se zahvalio na ukazanoj prilici i poverenju.

„Zahvaljujem se što sam dobio priliku da budem domaćin slave sledeće godine, nadajući se da ćemo u većem broju dočekati narednu slavu i da će to biti u boljim okolnostima, u zdravlju i veselju“ rekao je Đokić.

Današnju svečanost upotpunio je prof dr Boško Milovanović sa Učiteljskog fakulteta, koji je prisutne, uz muzičku pratnju, pozdravio prigodnim programom.

Svečana akademija povodom ovog jubileja biće održana u Mitrovačkom dvoru u 12 i 30h.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još