• Početna>
  • Vesti>

Ekonomski fakultet obeležio 60 godina rada: Pravo obrazovanje, jedini je put do prave slobode i smisla

Ekonomski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležio je danas svečanom akademijom 60 godina postojanja i rada.

Na početku, prisutne je pozdravila dekanica fakulteta Tanja Vujović, podsetivši na bogato, ali teško šezdesetogodišnje iskustvo ove visokoprosvetne ustanove.

Vujović je istakla da je šezdesetogodišnji put koji su prošle mnoge generacije – kako ljudi koji su na fakultetu podučavali, tako i studenata, pred njih stavljao izazove koji su ih terali da “prevazilaze svoje mogućnosti, pa ponekad čak i samu ideju mogućeg”.

“Fakultet će i u budućnosti pratiti potrebe svojih studenata, nastojati da im pruži najkvalitetnija znanja i da im omogući sticanje stručne prakse i razvijanje njihovih talenata u renomiranim institucijama Republike Srbije”
poručila je Vujović .

Vujović je dodala da je cilj nastavnog kadra fakulteta, da studenti koji dođu da se obrazuju, postanu “celosne i celovite ličnosti, svesne sebe u socio – kulturnom i istorijskom miljeu i koje će biti spremne da brane, čuvaju i obezbeđuju opstanak srpstva na ovim prostorima i čuvaju i srpski jezik i srpski nacionalni identitet”.

U video – poruci kojom je čestitao jubilej ovoj visokoprosvetnoj ustanovi, ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Branko Ružić, poručio je da pojedine reči, koje znače smisao života, posebnu snagu imaju kada se izgovore na Kosovu i Metohiji. Takve reči su patriotizam, otadžbina i sloboda.

“Ove reči jesu smisao života, ali kruna nad ovim rečima je obrazovanje. Veoma mi je drago što je Ekonomski fakultet prepoznao da je jedino pravo obrazovanje jedini put u pravu slobodu i pravi smisao” rekao je Ružić.

Veliki jubilej, Ekonomskom fakultetu je čestitao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, pismom u kome se kaže da svi mogu biti ponosni jer u svojoj akademskoj zajednici, imaju tako uspešan fakultet.

“Studenti i profesori vašeg fakulteta, ali i univerziteta u celini, pokazali su da imaju istraživački i obrazovni kapacitet, ali i moralne i nacionalne vrednosti, koje će omogućiti da Republika Srbija sa Kosovom i Metohijom, postane država mogućnosti, dostojna svoje prošlosti, a to će u velikoj meri doprineti stvaranju mogućnosti za ostanak i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji” rekao je Petković u pismu.

Akademiji su prisustvovali i predstavnici Srpske liste sa kojima, kako je dekanica naglasila, fakultet ima odličnu saradnju.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je ovom prilikom da je ulaganje u obrazovanje, zalog zajedničke budućnosti celog naroda koji želi da svoj život veže za Kosovsku Mitrovicu i Kosovo i Metohiju. On je naglasio da je podrška države Srbije od nemerljivog značaja i da je ona ta koja pruža mogućnost za opstanak srpskog naroda na ovom području.

“A to da se trud vas profesora i studenata prepoznaje, najbolje govori činjenica da ćemo uskoro, konačno imati pravu, velelepnu zgradu univerziteta, ovde, u Kosovskoj Mitrovici i da konačno prestanemo sa selidbama, da konačno Kosovska Mitrovica postane dom i profesorima i studentima” rekao je Simić.

Povodom velikog jubileja, rukovodstvo Ekonomskog fakulteta uručilo je zahvalnice institucijama i pojedincima sa kojima je u proteklom periodu ostvarena najbolja saradnja. Zahvalnice su uručene i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću. U njihovo ime, zahvalnice je primila pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković. Ovo priznanje dobili su i Kliničko – bolnički centar Kosovska Mitrovica, Učiteljski fakultet PU, Umetnički fakultet PU, Televizija Most, Televizija Herc i drugi.

Studenti – širok trag za njima ostaje

Posebna odlikovanja dobili su najbolji studenti fakulteta – Anđelka Trifković, Sanja Nikolić i Nemanja Andrić.

U ime nagrađenih, obratila se Anđelka Trifković koja je rekla da na području kakovo je Kosovo i Metohija, koje je više od teritorije,svaki student predstavlja jedan cvet – simbol nade i opstanka.

“Svaka nagrada nama znači podstrek i uliva dodatnu nadu da nastavimo na putu usavršavanja. Narodna kaže: “Širok trag za tobom ostao”. Za naše tragove, zaslužni su naši roditelji. Da nije bilo njihove podrške, ne bi bilo ni našeg uspeha” rekla je Trifković i zahvalila svim profesorima i rukovodstvu fakulteta na zalaganju.

Za kulturno-umetnički deo programa, bili su zaduženi profesori i studenti Umetničkog i Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovkoj Mitrovici, odnosno Leposaviću.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još