Grenel: Trenutno nema dijaloga, to je frustrirajuće

Bivši izaslanik Američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel se na administrativnom prelazu Merdare obratio novinarima, izrazivši nezadovoljstvo zbog nepoštovanja postignutih dogovora.

On je na samom početku svog obraćanja naglasio da je u poseti Kosovu u svojstvu privatnog građanina, a ne kao predstavnik Američke administracije. Kako je istakao, mnogi u SAD su frustrirani, jer se ne primenjuje ekonomski dogovor Beograda i Prištine, potpisan u Beloj kući za vreme Vlade Donalda Trampa.

“Mnogi iz Trampove administracije i mnogi Amerikanci su frustrirani i to zato što smo videli istorijski dogovor – ekonomski, koji smo dogovorili za obe strane. To nije urađeno za vreme Vlade. Nije bilo za politički, nego ekonomski razvoj. Ako pogledate šta smo ispregovarali. Počeli sa istorijskim letom između Prištine i Beograda. To smo uradili jer su nam poslovne zajednice rekle da nam je to potrebno da bi došli poslovi. Mnogi na Zapadu misle da i dalje traje konflikt u regionu, i onda se poslovi ne sele ovde, tako da ono što se dogodilo poslednjih nekoliko nedelja je frustrirajuće za SAD”, rekao je Grenel.

Grenel ističe da je ključna tačka sporazuma bila ekonomski razvoj, kao i da se primena svega dogovorenog. Isto tako ističe da se dijalog Beograda i Prištine ne odvija kako treba.

“Trenutno dijalog ne postoji, i to je frusrirajuće, jer sam ja bio kritikovan da nisam u dovoljnoj meri uključivao Evropljane u dijalog. To je jedna od kritika, a to nije istina. Uključivao sam Nemce i Francuze. Bio sam ambasador SAD u Nemačkoj i imao sam bliske kontakte sa njihovim savetnikom za Nacionalnu bezbednost, koga sam redovno informisao o dijalogu. Isto sam radio i kada je u pitanju francuski savetnik za Nacionalnu bezbednost, ne toliko često kao nemačkog. ali sam ga izveštavao”, istakao je Grenel.

Govoreći o aktuelnom pismu, koje su američki kongresmani uputili predsedniku SAD Džozefu Bajdenu o stanju u Srbiji, Grenel je rekao da misli da oni greše.

“Mislim da greše, oni nisu zavirili u region i ne znaju, oni samo pričaju iz Vašingtona. Videli smo i da je osoba iz Srbije iznela poprilično divlje optužbe vezane za mene govoreći da sam plaćen ogromnom svotom novca iz srpske Vlade, što je naravno laž. Mediji imaju odgovornost da izveštavaju o činjenicama. Ono što je rečeno govori o slobodi izražavanja pre svega medija, gde imamo čoveka koji slobodno iznosi i širi vest. Rekao bih da da je dobro imati slobodu, ali sa slobodom dolazi i odgovornost” rekao je na kraju Grenel.

Grenel napominje da i dalje pokušava da pronađe ekonomske prilike da američki biznismeni ulažu i otvaraju nove poslove, a da će se on posobno založiti da dovede privatni sektor, za šta je neophodno poštovanje sporazuma.

Izvor i foto: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još