Obeležena ktitorska slava Pećke patrijaršije

U Pećkoj patrijaršiji danas je proslavljena ktitorska slava ovog manastira, Sveti Arsenije, drugi episkop srpski. Arsenije je za arhiepiskopa izabran voljom svog prethodnika Svetog Save koji se 1233. godine povukao sa trona pred drugi polazak za Jerusalim.
Arhiepiskop Arsenije sagradio je Crkvu Svetih apostola u Rugovskoj klisuri kod Peći, koja je kasnije nazvana Crkva Vaznesenja Gospodnjeg. U vreme njegove uprave 1253. godine je sedište arhiepiskopije prebačeno iz manastira Žiče u manastir Pećka patrijaršija.
Sveti Arsenije I Sremac bio je drugi arhiepiskop srpski do 1263. godine.

Svečanu liturgiju služili su vladika raško-prizrenski Teodosije, vladika buenosaireski i južnocentralnoamerički i vikarni episkop patrijaršije Jerotej sa sveštenstvom i sestrinstvom Pećke patrijaršije.
Po rečima vladike Teodosija, upravo je arhiepiskop Arsenije nasledio ne samo tron, već i zavet i učenje Svetog Save.

“Ova svetinja živi i središte je srpskog arhiepiskopa i patrijarha. Blagodarni smo našem patrijarhu gospodinu Porfiriju na blagoslovu. Mi smo danas ovde na najsvetijem mestu, u crkvi Svetih Apostola, pored moštiju Svetoga Arsenija Sremca i pokojnih arhiepiskog patrijaraha srpskih, da molitvom služimo Bogu. Gospod nas uči da budemo nesebični, da imamo ljubavi, jer ako imamo ljubav, On će prepoznati nas njegove učenike. Molitvom, postom, bdenijem i dobrim delima mi se svi trudimo da ugodimo Gospodu, a Gospod hoće da imamo ljubav i prema onima od kojih svet okreće glavu i ne shvata ih za nešto značajno. Ako okrećemo leđa siromašnim, bolesnima On u nama neće prepoznati svog učenika. Zato nas upućuje na dobrotu, milosrđe, a mi srpskog roda imamo dosta primera koje možemo i treba da sledimo”, rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Vikarni episkop Jerotej preneo je pozdrave patrijarha Porfirija i naglasio da je posebno značajno što su i danas na ovom mestu vernici iz svih krajeva.

“Praznik Svetog Arsenija, drugog arhiepiskopa srpskog, naslednika našeg prosvetitelja Svetog Save, okupio nas je danas sa svih strana da proslavimo ovog svetitelja čije ime i dela prevazilaze prostor i granice, koje mi pravimo i koje nas često više dele nego što nas zbližavaju, kao i vreme, jer Njegov spomen slavimo i nakon gotovo osamsto godina koliko postoji ova Sveta obitelj i ovaj Sveti manastir, koji je Sveti Arsenije po blagoslovu svog učitelja Svetog Save, napravio”, rekao je episkop Jerotej.

I ove godine domaćin slave bio je Milorad Arlov iz Republike Srpske , predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu. S obzirom da je i ovog puta, treću godinu zaredom vraćen sa administrativnog prelaza, kolač je u njegovo ime i za sledeću godinu preuzela njegova ćerka Jelena Arlov, koja je naglasila da joj je posebno drago da se i na ovaj način sjedinjuje naš narod.

Izvor i foto: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još