• Početna>
  • Vesti>

Đorđe Mihailović dobitnik priznanja “Majka Srbija”

Ministarstvo spoljnih poslova dodelilo je nacionalna priznanja uglednim ličnostima iz dijaspore i regiona koje su u različitim oblastima doprinele promovisanju Srbije i jačanju veza matice i Srba u regionu i dijaspori.

Priznanja su uručili ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Glavnu nagradu, “Majka Srbija” u oblasti humanitarnih aktivnosti, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje dobio je Đorđe Mihailović – čuvar srpskog vojničkog grblja Zejtinlik u Solunu kome će, kako je rečeno, to priznanje u Solunu uručiti ministar Selaković.

Nagrada “Nikola Tesla” za zasluge postignute u oblasti nauke kojima se promovišu pronalazačka dostignuća srpskih naučnika dodeljena je naučniku Vladimiru Cmiljanoviću iz Švajcarske.

Profesorki Jelici Stojanović iz Crne Gore dodeljena je nagrada “Vuk Karadžić” za rezultate u oblasti negovanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma među Srbima u regionu i dijaspori.

Profesoru Srđanu Mijalkoviću iz Austrije dodeljena je nagrada “Dositej Obradović” za doprinos u oblasti prosvete i očuvanja kulturnog, etničkog, istorijskog i verskog identiteta Srba u dijaspori i regionu.

Nagradu “Slobodan Jovanović”, koja se dodeljuje za doprinos u oblasti politike kojim se jača ugled i položaj Srbije i srpskog naroda u regionu i svetu, dobio je Momčilo Vuksanović iz Crne Gore.

Dodela Nacionalnih priznanja za doprinos jačanju veza matice i Srba u regionu i dijaspori i očuvanje osobenosti, jezika, kulture i tradicije našeg naroda u rasejanju i okruženju uvedena je Zakonom o dijaspori i Srbima u regionu, a ove godine dodeljena su prvi put nakon 10 godina.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još