• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurtijeve poruke urušavaju svaku mogućnost razgovora i dogovora

Foto Kancelarija za KiM

Najnovijim porukama da neće formirati Zajednicu srpskih opština Aljbin Kurti ne samo da poništava dijalog, već direktno ponižava i one koji su se poslednjih dana založili za formiranje ZSO – Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države.

“Samo se Srbima na KiM brani pravo na život, pod izgovorom da su etničke zajednice neprihvatljive. To je čista uvreda prema svim proteranim Srbima, jer su danas sredine i gradovi u kojima žive Albanci etnički čista mesta, poput Đakovice, Suve Reke, Peći, Prištine…

Ako je istinsko i nedvosmisleno opredeljenje i međunarodne javnosti da se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavaju za pregovaračkim stolom, neobičnu pažnju u njihovoj javnosti i uglednim nemačkim i britanskim medijima dobijaju Kurtijeve poruke koje urušavaju i svaku mogućnost razgovora i dogovora.

Jasno je da takve najave Kurtiju služe, pored ostalog, i za unutrašnju političku borbu pred drugi krug lokalnih izbora i da Kurti svakodnevnom konfrontacijom sa zvaničnim Beogradom i srpskim narodom u pokrajini pokušava sebi da obezbedi čvrste pozicije u Prištini i stvori utisak nekakvog političkog kontinuiteta sa periodom 2013. godine.

Međutim, nedopustivo je i sramotno da Kurti demonstrira samovolju i osionost kada je u pitanju sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu i da to čini bez ikakvih sankcija, upravo onih koji su garanti sprovođenja potpisanog.

Nema sumnje da se Kurti pita, ne samo da ne bi bilo Zajednice srpskih opština, nego ne bi bilo ni Srba na Kosovu i Metohiji. Međutim, mi mu to nikada nećemo dozvoliti i istrajno i odlučno ćemo se boriti za ostvarivanje kolektivnih prava srpskog naroda u pokrajini.

Takvim stavovima Kurti očigledno hrabri i svog istomišljenika u Beogradu Dragana Đilasa koji je spreman i okean da preleti samo da nanese štetu sopstvenim narodu i pokuša da kriminalizuje onaj izuzetno hrabar i odvažan deo srpskog naroda koji istrajava na Kosovu i Metohiji”, stoji u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Podsećamo, Kurti je u opširnom intervjuu za Dojče vele govorio o “Zajednici opština sa srpskom većinom, opasnosti od bosanizacije Kosova, dijalogu sa Srbijom i „Otvorenom Balkanu“, protiv čega se kategorički protivi, preneli su prištinski mediji.

On je pravdao zastoj u dijalogu, ističući suštinske razlike sa Srbijom, dok je po pitanju „Otvorenog Balkana“ pomenuo činjenicu da Srbija priznaje Albaniju, ali ne i Kosovo.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još