• Početna>
  • Vesti>

Vujović: Obeležavamo 60 godina rada i sa naučnog aspekta odgovaramo savremenim izazovima

Ekonomski fakultet Univerziteta Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležava 12. novembra 60 godina postojanja i rada.

Osnovan je 1961.godine kao Pravno-ekonomski fakultet u sklopu Univerziteta u Beogradu za kosovsko-metohijsku autonomnu oblast, da bi 1970. godine ovaj fakultet počeo samostalno sa radom pri Univerzitetu Priština. Iako je u to vreme pomenuta oblast važila za područje gde je većina stanovništva bilo neobrazovano ili niskoobrazovano, a zbog razvijene privrede, vapila je za stručnjacima tog profila, koji su trebali da budu zamajac ekonomskog razvoja Kosova i Metohije.

Dekanica Ekonomskog fakulteta prof. Tanja Vujović, kaže da je malo koji Univerzitet u svetu doživeo sličnu  sudbinu u svojoj istoriji, podsećajući samo na činjenicu da se Ekonomski fakultet selio i menjao svoje sedište tri puta, zbog dobro poznatih političko – bezbednosnih prilika na Kosovu i Metohiji.

Ova visokoškolska ustanova je imala i uspone, ali i padove nakon osamostaljenja od Beogradskog univerziteta i formiranja Univerziteta u Prištini, kaže sadašnja dekanica Tanja Vujović. U jednom periodu je nastalo zatišje pred novu borbu, koju će kasnije, ne samo za opstanak Ekonomskog Fakulteta već i čitavog Univerziteta na Kosovu i Metohiji, voditi hrabri i obrazovani ljudi.

„Slobodno mežemo reći da je Ekonomski fakultet, sem podizanja nivoa kvaliteta nastave, kadrovske strukture, materijalnih pretpostavki koje su neophodne za napredak takve ustanove, u stvari večito vodio borbu i za očuvanje nacionalnog identiteta, jezika, kulture i tradicije. Treba reći da naš Univerzitet, ne samo Ekonomski fakultet, ima tu ulogu da čuva identitet i kulturu Kosova i Metohije“, kaže Vujović.

Posle turbulentnih vremena fakultet vaća ugled renomirane visokoškolske institucije

Od 2016. godine se nalazi u Kosovskoj Mitrovici. Nakon odlaska iz Prištine, fakultet je radio u Blacu, potom i u Zubinom Potoku. Nakon ratnih dešavanja i dolaska u ovaj grad doživeo je napredak i počeo je da se izgrađuje i vraća ugled renomirane visokoškolske institucije i ulazi u regularne aktivnosti. Ovo je jedan značajan jubilej, kaže Vujović i dodaje da je posebna prilika da se podsetimo svih tih dešavanja, ljudi koji su pomogli da se konstituiše ova institucija pa i turbulentnih vremena i napora da se održimo i opstanemo na Kosovu i Metohiji, navela je. 

Samim tim što je nosio epitet renomiranog fakulteta zbog vrhunskih predavača sa beogradskog Univerziteta, Ekonomski fakultet u Prištini je imao i obavezu da u neku ruku povrati ime i stvori još veći ugled nego što je imao. Sada su zastupljeni različiti studijski programi, a prema nekim istraživanjima, Vujović ističe da postoji veliko interesovanje studenata za studiranje na neki od studijskih programa, ali tržište rada zahteva stalne promene i neophodnost da budete u trendu i osetite šta je to što se najviše traži u domenu ekonomije.

„Vidite da se sve kreće ka digitalizaciji i informacionim tehnologijama, tako da smo mi kroz akreditacione cikluse u obavezi da pratimo sve svetske trendove u ekonomskoj struci, što činimo unoseći nove sadržaje u studijske programe“, navodi Vujović.

U okviru jubileja naučni skup u svetlu aktuelne političke teme „Otvoreni Balkan“

Zbog istorijskog, naučnog i kulturnog značaja i opstanka ove visokoškolske ustanove ovaj veliki jubilej ima posebnu težinu. Obeležavanje obuhavata proslavu slave fakulteta 14. novembra koja je ustanovljena i obeležava se tradicionalno, zatim naučni skup “Značaj mini šengena za evrointegracije Zapadnog Balkana“ (Otvoreni Balkan) koji se održava svake godine, Svečanu akademiju sa bogatim kulturno- umetničkim  programom  na kojoj će biti dodeljene zahvalnice svim zaslužnim profesorima i studentima, ali i oima koji su učestvovali u stvaranju i usavršavanju ove obrazovne institucije.

Vujović kaže da sa naučnog i akademskog aspekta, fakultet odgovara savremenim izazovima, i na osnovu toga se prave predviđanja u privrednom i ekonomskom smislu.

„Ove godine imamo 38 radova, 73 učesnika i to je prilika da razmenimo iskustva i odmerimo snage da se vidi i uporedi rad kolega sa svih univerziteta u zemlji i regionu, pa da  napravimo neku sliku o tome kakvi su stavovi i ideje uopšte o „Otvorenom balkanu“, inače aktuelnoj ekonomsko političkoj temi koja ovih dana zaokuplja javnost, kazala je.

Tvrdi da je organizacija naučnog skupa, sa i  bez obeležavanja jubileja, prilika da se kolege učesnici u danima održavanja, upoznaju sa kulturno-istorijskim znamenitostima Kosova i Metohije, jer mnogi ne potiču sa ovih prostora, a često su neki i po prvi put na Kosmetu.

“Zato je to važno i za očuvanje naše kulture, pa takve događaje koristimo da organizujemo i fakultativne izlete do naših kulturno- istorijskih spomenika” kaže Vujović.

Na kraju, ova manifestacija obeležavanja 60 godina postojanja i rada Ekonomskog Fakulteta okupiće veliki broj zvanica iz naučnog, političkog i kulturnog života. Nekima od njih će biti uručene zahvalnice za dugogodišnju saradnju u svim sferama društvenog života.

Dekanica Tanja Vujović se zahvali svima, koji su učestvovali i idejno i finansijski, oko izgradnje nove zgrade Univerziteta gde će utočište posle dugog niza godina pronaći i Ekonomski fakultet.

Obeležavanje jubileja Ekonomskog fakulteta biće održano uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još