Otvoren festival scenskog pokreta i koreodrame

Predstavom “Krici i šaputanja” docenta Borjanke Ljumović sinoć je u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici otvoren prvi Festival scenskog pokreta i koreodrame.

Predstava je rađena po scenariju za film Ingmara Bergmana a prvi put je odigrana u novembru prošle godine, u pozorištu „Branko Krsmanović“ u Beogradu i predstavlja Borjankin umetnički projekat.

Dekanica Fakulteta umetnosti Ester Milentijević ističe da će festival okupiti stručnjake iz oblasti scenskog pokreta i koreodrame, na šta su, kako kaže, kao umetnici veoma ponosni.

 „Festival, koji će trajati od 3. novembra do 31. decembra, pružiće mogućnost učesnicima da razmene iskustva, uspostave kontakte i pronađu načine za saradnju, na nivou pojedinaca ali i partnerstva na nivou institucija. Važno je napomenuti da je za održavanje ovog festivala trebalo imati hrabrosti, kreativnosti i mnogo znanja, čemu su naravno doprineli organizatori festivala kao i učesnici. Nadamo se i učinićemo sve da se ovaj festival razvije i postane tradicionalan i reprezentativan“ kazala je Milentijević.

Profesorka scenskog pokreta i koreodrame na odseku glume i balerina Vera Obradović je svima poželela dobrodošlicu i prenela poruku profesora scenskog pokreta sa Fakulteta umetnosti Ferida Karajice.

„Drage moje kolege, hvala vam što otvarate ovaj festival u slavu glumačkog tela. Telesna ekspresija je jedna od najvažnijih glumačkih sredstava a sve češće i njegov jedini izraz. Divno je što se u ovim teškim vremenima uspeli da obezbedite program i uspostavite ovaj festival, koji će u budućnosti biti mesto radosti, igre, gde ćemo uživati u mogućnostima i velikim dometima glumačkog tela. Naravno da će glas, muzika, nove tehnologije pratiti nove scenske izraze koja nam budućnost donosi. Svim učesnicima želim uspešne nastupe a publici radost i uživanje u igri“ poručio je u svojoj poruci Karajica.

Obradović ističe da je predstava pokazatelj akademskog i umetničkog kontinuiteta, sa željom da postane „ogledalo istog u budućnosti“.

„Festival koreodrame i scenskog pokreta je osmišljen sa idejom da se okrenemo ishodištu ljudske komunikacije, pokretu i plesu. Upravo kroz festivalske predstave, radionice i filmove, istražujemo sve osobenosti i ravnoteže jedinstvenog spoja glume, plesa i igre“ rekla je Obradović.

U predstavi je igralo sedmoro glumaca, od kojih su tri profesora i četiri studenta, Aleksandar Đinđić, Borjanka Ljumović, Aleksandra Veljković, Mirjana Trebinjac, Filip Milićević, Lazar Nikolić i Nevena Kočović.

Glumica Nevena Kočović kaže da je predstava redukovana i da su se glumci koristili samo neophodnim tekstom.

“Tema je zapravo bila „Redukcija glumačkih sredstava“ gde smo se mi fokusirali na to da redukujemo odnosno smanjimo tekst koliko je moguće. Iskoristili smo tekst koji je neophodan i koji se mora izgovoriti. Ispitivali smo granice toga i koji je to momenat kada likovi koje igramo dolaze do tačke pucanja, koje smo istakli i doveli do maksimuma. Trudili smo se da redukujemo i pokret i režiju a i scenografija je minimalna. Bavili smo se tekstom na taj način što smo svi glumili sve likove u celom procesu” rekla je Kočović.

Ona dodaje da je održavanje festivala ovakve vrste od velikog značaja za Fakultet umetnosti ali i za Kosovsku Mitrovicu.

“Mi smo dugo vremena proveli u Kosovskoj Mitrovici i to što smo se vratili je za nas veliki događaj. Osetila sam da publika sa nama zajedno diše i bilo je zaista jedno divno iskustvo. Ovo je veoma važna stvar koja se dešava za naš Fakultet umetnosti kao i za sam grad, gde pozorišna scena nije toliko razvijena a publika je željna dobrih predstava” ističe Kočović.

Festival scenskog pokreta i koreodrame će trajati do 31. decembra 2021. godine.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još