• Početna>
  • Vesti>

Nove mere – produžen raspust, kovid propusnice za ugostiteljske objekte od 20 časov

Beograd, 9. jula 2020.- Sednica Kriznog staba, na kojoj se ocekuju odluke o novim merama kako bi se usporilo sirenje virusa korona. FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Krizni štab na današnjoj sednici doneo je odluku da se jesenji raspust za đake osnovnih i srednjih škola produži na devet dana, od 8. do 12. novembra. Prvi radni dan u školama 15. novembar. Uvodi se nova mera – kovid propusnice za ugostiteljske objekte od 20 časova umesto od 22, kako je bilo do sada, i ta mera stupa na snagu od ponedeljka.

Epidemijska situacija je u ovom momentu prilično nepovoljna, između 50 i 60 ljudi svakog dana izgubi život, rekla je Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i ministar posle sednice Kriznog štaba. 

“Ono što moram da kažem je – vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija. Moram da apelujem na mlade ljude, jer mogu mnogo da nam pomognu u ovoj borbi”, rekla je Kisić Tepavčević.

“Uvođenje kovid propusnica imalo je značajnog efekta na povećanje vakcinacije pa smo odlučili da proširimo važenje za ugostiteljske objekte od 20 sati”, rekla je ministarka.

Takođe, svi ugostiteljski objekti mogu da rade do 24 sata. 

“To smo uveli zato što je u prethodnom periodu i u nekim drugim zemljama primećeno da ako se ograniči do 1-2 sata, organizuju se različita kućna okupljanja i žurke, a na ovaj način je omogućeno da rade 24 sata ovi objekti ukoliko svi gosti nakon 20 časova imaju propusnice. Ovu meru smo proširili i na kockarnice, kladionice, slot klubove itd”, rekla je Kisić Tepavačević.

Ona je još jednom istakla da je stotine inspekcijskih ekipa na terenu i da će moći da se kontrolišu svi objekti.

“Ova mera i proširenje važenja kovid propusnice stupiće na snagu od ponedeljka”, istakla je  Kisić Tepvačević. 

Krizni štab odlučio je danas da produži raspust od 8. do 12 novembra, pa će prvi radni dan u školama biti 15. novembar.

Kisić Tepavčević je saopštila da je više od tri miliona građana dobilo makar jednu dozu vakcine, što jeste veliki uspeh ali, kako je naglasila, nažalost nije dovoljno.

Ona je iznela podatak da je 56 odsto punoletnih vakcinisano, ali da je u uzrastu od 18 do 30 godina to samo svaki četvrti. 

“Pokazalo se nakon miliona primljenih doza da su vakcine bezbedne i praktično nismo imali ozbiljne neželjene efekte koji bi zahtevali hospitalizaciju, praktično su sve bile lokalne reakcije uobičajne za sve vakcine”, rekla je ministarka. 

“Svaka mera koja ima za cilj povećanje učestalosti vakcinacije je mera koja nas vodi bliže cilju”, navela je ministarka. 

Intenzivnija kontrola nošenja maski 

Kada je reč o sportskim događajima koji počinju nakon 20 časova otkada važe kovid propusnice, ona je rekla da će se korigovati pravilo o ulasku na utakmice i dodala da su mnogi organizatori, kako sportskih tako i kulturnih dešavanja i pre odluke Kriznog štaba zahtevali dokaz o vakcinaciji ili preležanom virusu, odnosno negativnom testu.

Gradski prevoz označen je kao rizičan posebno u zimskom periodu i zbog toga se uvodi intenziviranje kontrole nošenja maske, dodala je Kisić.

“Imamo i cirkulaciju gripa, a boravak u zatvorenom prostoru će pojačati prenošenje i mešanje virusa, stoga će kontrole biti pojačane”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević

Da bi jedna mera imala efekta, dodaje ona, suština je da se u celosti sprovodi.

Poručuje i da posle dve godine borbe protiv virusa svi moraju da budu svesni da je sve na građanima.

Odgovarajući na pitanje o sankcionisanju zdravstvenih radnika koji preporučuju lek “ivermektin”, Kisić kaže da će se uraditi sve kako bi oni izgubili licencu. 

Sednica Kriznog štaba održana je danas u Vladi Srbije. 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još