• Početna>
  • Vesti>

Dr Savić: Broj dece zaražene virusom korona u porastu; zalažem se za vakcinaciju starijih od 12 godina u konsultaciji sa pedijatrom

Broj obolele dece infekcijom korona virusom je povećan. To je potvrdio načelnik Dečijeg odeljenja Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, dr Zoran Savić.

U avgustu je lečeno četvoro dece, koja su bila pozitivna, dok je u oktobru taj broj 60.

„Brojka je znatno povećana. Klinička slika kod dece može biti i asimptomatska. Kodnas se uglavnom javljaju sa blažom i umerenom teškom kliničkom slikom. Nažalost, mi decu obolelu od infekcije Kovidom ne možemo da lečimo na Dečijem odeljenju stacionarno, ali smo uspostavili jedan dobar red, a to je da takvu decu lečimo ambulantno. Dolaze nam na kontrole, ako je potrebna neka intravenska terepija, imamo posebno mesto koje je odvojeno, gde primaju terapiju,  da ne bismo zarazili drugu decu. Izuzetno teške slučajeve koji traže stalni nadzor lekara šaljemo u bolnicu “dr Dragiša Mišović” u Beogradu, sa kojom  imamo izuzetnu saradnju“ istakao je dr Savić.

Navodi i da odličnu saradnju imaju i sa Klinikom za pedijatriju u Kragujevcu.

Dr Zoran Savić smatra da bi decu iznad 12 godina starosti, na osnovu preporuka Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta “Batut” i Svetske zdravstvene organizacije trebalo vakcinisati protiv Kovida.

„ Ja sam apriori za vakcinaciju, odluku konačnu donose roditelji i izabrani pedijatar. Zašto izabrani pedijatar, zato što će on da oceni da li postoje kontraindikacije za primenu vakcine“ navodi.

Navodi i da su deca koja se od ostalih bolesti leče na Dečijem odeljenju u Kosovskoj Mitrovici sigurna kada je u pitanju potencijalna infekcija korona virusom.

„Svako dete, koje primimo testiramo brzim antigenskim testom, kao i roditelja koji se nalazi u pratnji, najčešće je to majka. Pre testiranja ta deca su apsolutno izolovana, ne dolaze u dodir sa drugom decom. Imamo dobru saradnju sa našom laboratorijom, tako da nam antigenski testovi stižu jako brzo, za 15 do 20 minuta, a decu koja imaju probleme sa plućima, upalu, bronhitis, astmu, testiramo i PCR testom, da bismo bili potpuno sigurni“ objašnjava dr Savić.

Na Dečijem odeljenju KBC-a u Kosovskoj Mitrovici radi 6 pedijatara, dok je dvoje na subspecijalizaciji u Beogradu.

Dr Savić je apelovao na roditelje da ne uključuju sami terapiju deci i da ne teže odmah ka testiranju dece.

„Dete kad dođe kod nas, ili u Dom zdravlja, ono se pregleda, laboratorijski obavezno se urade analize krvi, po potrebi i rendgenski snimi, i onda se da terapija. Roditelji mogu da sačekaju dan dva, ako dete dobije temperraturu, ali ne bi trebalo sami da uključuju antibiotike, mogu samo antipiretike, odnosno lekove za snižavanje temperature. Ukoliko to traje više d 24 sata poželjno je da se jave u Dom zdravlja svom izabranom pedijatru, ali i ako dođu kod nas dete će biti pregledano“ istakao je Savić.

Praksa je da se dete na pregled vodi kod izabranog pedijatra u Dom zdravlja, ali sva deca koju roditelji dovedu na pregled u ambulantu Dečijeg odeljenja, bivaju pregledana od strane pedijatra.

„Testiranje je isključivo na preporuku pedijatra, dete se pregleda, dobije  terapiju. Kod kuće samo vitamini i nešto za snižavanje temperature. Antibiotike stvarno bih roditelje zamolio da sami ne uključuju, jer izbor zavisi od kliničke slike, i od toga da li dete ima upalu pluća ili ne , kako se oseća i od mnogih drugih stvari“ navodi dr Savić.

Inače, na Dečijem odeljenju se leče isključivo deca do 18. godine starosti, dok su u Domu zdravlja pod pedijatrijskim nadzorom i studenti. Kad dete napuni 18 godina na eventualno stacionarno lečenje, šalje se na odgovarajuće odeljenje.

U Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici na lečenju od Kovida 19 je 60 pacijenata, potvrdio je za Radio Mitrovica sever direktor KBC-a dr Zlatan Elek.

Izvor, foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još