• Početna>
  • Vesti>

Unija udruženja porodica kidnapovanih poziva Kurtija da imenuje zamenika predsedavajućeg Komisije za nestala lica

Unija udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa glavnim sedištem u Gračanici, pozvala je kosovskog premijera Aljbina Kurtija, da u skladu sa odredbama Zakona o nestalima i bez daljeg odlaganja imenuje zamenika predsedavajućeg Komisije za nestala lica iz redova nevećinskih zajednica.

“Prošlo je skoro četiri meseca od kako je imenovan novi predsedavajući ovog tela, Andin Hoti, dok imenovanje njegovog zamenika ili zamenice, uprkos apela porodica i sastancima sa srpskim udruženjima na ovu temu, izostaje” navodi se u saopštenju.

Unija takođe poziva i Hotija da, nakon imenovanja zamenika predsedavajućeg, u skladu sa Pravilnikom o radu Komisije za nestala lica, uputi zahtev predstavnicima porodica kidnapovanih i nestalih lica da delegiraju svoje predstavnike za tri člana komisije. Iz Unije podsećaju, da u skladu sa zakonom i pravilnikom, bar jedan od ova tri člana, takođe mora biti predstavnik nevećinske zajednice.

“Pored poštovanja slova zakona, smatramo da je, imajući u vidu najave o intenzivnijim pretragama pojedinih lokacija, sada posebno bitno imati potpuno funkcionalnu, transparentnu i inkluzivnu Komisiju za nestale” zaključuje se u saopštenju Unije udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa sedištem u Gračanici.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: EPA / Valdrin Xemaj

Comments

Pročitaj još