• Početna>
  • Vesti>

Predstavom “Krici i šaputanja” počinje prvi Festival scenskog pokreta i koreodrame

Prvi Festival scenskog pokreta i koreodrame u organizaciji Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, počeće u sredu, 3. novembra, predstavom “Krici i šaputanja” docenta Borjanke Ljumović, rađenoj po scenariju za film Ingmara Bergmana. Otvaranje Festivala biće održano u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, sa početkom u 20h. Festivalski program će se realizovati do 31. decembra 2021. godine.

Profesor glume na Fakultetu umetnosti Aleksandar Đinđić kaže da je predstava prvi put odigrana u novembru prošle godine, u pozorištu „Branko Krsmanović“ u Beogradu, a zapravo je rađena u produkciji Akademije umetnosti u Novom Sadu, gde je Borjanka i odbranila svoj umetnički projekat.

“Ona je kao predložak uzela Bergmanove „Krike i šaputanja“ a zapravo je tema „Redukcija spoljašnih glumačkih sredstava kao metod pri stvaranju uloge“. U tom smislu, predstava je dosta zanimljiva i neobična, na neki način i hermetična za neku širu publiku, jer se taj metod još ispituje na sceni. Dosta je zasnovana na pokretima, a tekst je redukovan do maksimuma” kaže Đinđić.

Sve uloge u predstavi tumači sedmoro glumaca.

“Ne postoji odrednica polova, već svako od nas zauzima određenu ulogu u zavisnosti od scene. Sam naslov istraživačkog rada je redukcija, pa je i sama predstava na taj način tretirana sa Borjankine strane. Zadržano je samo ono što je moralo da se izgovori, samo ono što je bilo nužno , da se akumuliraju osećanja u nama glumcima i da se kaže samo ono što je suština” dodaje Đinđić.

 Kompletan program festivala, sa satnicom i mestom njihovog održavanja, možete videti na sajtu Fakulteta umetnosti PU.

Izvor : Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Srpsko narodno pozorište, www.snp.org.rs/

Comments

Pročitaj još