• Početna>
  • Vesti>

Petković: Za Srbe na KiM ZSO je isto što i Dejtonski sporazum za Srbe u BiH

Foto Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Zajednica srpskih opština za Srbe na Kosovu i Metohiji ima isti značaj kao što Dejtonski sporazum ima za Srbe u Bosni i Hercegovini i da zato danas čujemo Aljbina Kurtija kako otvoreno napada i Srbe preko Drine.

Njegove poruke da na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti „bosnizaciju“ odnosno formiranje Zajednice srpskih opština ne mogu se drugačije shvatiti nego kao otvorena pretnja srpskom narodu u pokrajini, kao i Kurtijevo neskriveno nipodaštavanje dijaloga Beograda i Prištine.

Kojim to sredstvima Kurti planira da spreči formiranje ZSO? Kada znamo da mu dijalog nije jača strana, ali i da ne preza od militarizacije Kosova i Metohije, jednostranih nasilnih akcija i upotrebe teškog naoružanja i municije prema golorukim Srbima, jasno je na šta misli.

Ovu najnoviju i veoma opasnu Kurtijevu pretnju pažljivo treba da pročita i Evropska unija koju molimo da reaguje, jer je upravo EU podsrednik u dijalogu i garant sprovođenja potpisanih sporazuma.

Briselski sporazum nije švedski sto sa koga svako može da uzme šta mu odgovara, već dokument obavezujući za obe strane, ali i EU.

Upravo je zbog toga važno što će na prvoj sledećoj rundi dijaloga u Briselu glavna tema biti upravo formiranje ZSO, kako se to i EU obavezala u svom poslednjem saopštenju po pitanju dijaloga.

“Zajednica srpskih opština nasušna je potreba Srba na Kosovu i Metohiji i to onako kako je i dogovoreno – sa punim izvršnim ovlašćenjima jer je ona garant kolektivnih prava srpskog naroda i mehanizam za zaštitu i svaki drugi razvoj Srba u pokrajini i zato od njenog formiranja nikada nećemo odustat”, navodi Petković.

Bez ZSO danas, mi imamo povećan broj etnički motivisanih incidenata čije su mete Srbi na prostoru Kosova i Metohije, čija se prava svakodnevno gaze, mete su fizičkih napada, ugrožava im se imovina i egzistencija u celini.

To što Kurti govori kako se Zajednicom srpskih opština stvara “država u državi”, samo pokazuje koliki je Kurti protivnik dijaloga, ali i koliko je Briselski sporazum postignut 2013. u interesu srpskog naroda na KiM. Što je veći otpor Prištine prema formiranju ZSO, to je veća potreba da ona bude formirana, jer drugačije ne može biti, poručuje Petković.

Izvor RKM

Comments

Pročitaj još