• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorom Turske o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Turske u Republici Srbiji, Hamijem Aksojom, sa kojim je razgovarao o političko – bezbednosnoj situaciji u pokrajini, u svetlu poslednjih događaja na severu Kosova i Metohije.

Petković je sagovornika upoznao sa jednostranim potezima Prištine koji su generator tenzije na severu Kosova i Metohije i koji ugrožavaju mir i bezbednot na terenu, ali i u celom regionu.

“Nedavne krizne situacije na severu pokrajine i odbijanje Prištine da implementira postignute dogovore u Briselu, pre svega one koje se odnose na formiranje Zajednice srpskih opština, pravosuđe i energetiku, stalni su izvor tenzija i izazivaju našu veliku zabrinutost za bezbednost srpskog naroda na KiM” naglasio je direktor Petar Petković.

Petković je, takođe, upozorio da Aljbin Kurti ne namerava da se zaustavi u provokacijama i pritiscima na Srbe i u tom smislu treba tumačiti njegovu današnju izjavu da na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti „bosnizaciju“, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština. Direktor Petković je konstatovao da svako pronalaženje izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza potkopava same temelje dijaloga i opredeljenje za rešavanje nesuglasica mirnim i političkim sredstvima.

“Zato će, na prvom sledećem sastanku u Briselu glavna tema biti formiranje Zajednice srpskih opština, sa čime se saglasila i Evropska unija u svom poslednjem saopštenju po pitanju dijaloga” podsetio je Petković.

Po rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Meohiju ZSO ima cilj da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na KiM, a poslednjih nedelja bili smo svedoci povećanog broja etnički motivisanih napada na Srbe, na ugrožavanje njihove imovine i egzistencije u celini.

“Iako je više nego očigledno da Priština nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu, Beograd ostaje dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu” zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još