• Početna>
  • Vesti>

“Dr Filstud” – stvaralački potencijal i autorski radovi studenata Prištinskog univerziteta

“Dr Filstud” je list studenata Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, ali i jedini studentski časopis na Prištinskom univerzitetu. Objavljuje se dva puta godišnje. Pažnju posvećuje mladim i talentovanim autorima, kojih je sve više.

Osnovan je 2012. godine na zahtev tadašnje Uprave i Studentskog parlamenta. Dr Filstud postoji devet godina, a trenutno je u pripremi njegovo 16. izdanje.

Glavni urednik ovog časopisa, Dušan Stefanović, kaže za Radio Kontakt Plus da uvek ima dovoljno materijala za objavljivanje, jer, prema njegovim rečima, studenti tokom cele godine šalju svoje radove. Brojevi nisu tematski, osim jednog, koji je bio posvećen bombardovanju Srbije.

„Filstud ima svoje ustaljene rubrike. Studenti se najbolje snalaze u rubrici ‘intervju’, jer imaju prliku da uspostave prisniji odnos sa nastavnicima i time uče i stiču neke nove veštine. Rade intervjue sa svojim profesorima. Moja vizija je da u svakom broju imamo objavljen jedan intervju sa nastavnikom sa filoloških katedri, jedan sa filozofskih i da treći intervju bude sa osobom koja doprinosi očuvanju kulture i tradicije na našem fakultetu ili na Kosovu i Metohiji, ali i šire.“ 

Jedna od rubrika koja privlači veliku pažnju čitalaca je sadržaj koji se preuzima sa sajta “Jezikofil”, ističe. 

„Imamo dobru saradnju sa profesorkom Marinom Nikolić. Ona je jedan od urednika sajta ‘Jezikofil’, te smo uspostavili saradnju i u svakom broju prenosimo njhove tekstove, kako bismo podigli na viši nivo poznavanje jezičke kulture naših studenata“, objašnjava Stefanović. 

Prema rečima urednika, rubrika „Kvizoteka“ ovom listu daje, pored edukativne, opušteniju i zabavniju notu.

„Sa kolegom Milošem Timotijevićem sa Katedre za istoriju, koji je pretprošle godine pobedio u kvizu ‘Slagalica’, formiramo rubriku ‘kvizoteka’. Trudimo se da časopis ima tu neku dozu zanimljivosti studentima, da se učini zabavnijim i da se nekako ulepša studentski život u Mitrovici, koja je grad studenata.“

Izdavač “Dr Filstuda” je Filozofski fakultet, a objavljuje se dva puta godišnje – po jednom u zimskom i letnjem semestru, kada su svi studenti na fakultetima i mogu da uzmu svoj štampani primerak koji je besplatan.

„Ljudi iz uprave vide i shvataju talenat studenata. Prepoznali su značaj toga da studenti imaju svoj prostor. Iz broja u broj imamo nove saradnike”, ističe Stefanović.

On kaže da “Dr Filstud” nailazi na dobar prijem kod čitalačke publike. Svoje radove, pored studenata Prištinskog univerziteta, šalju i studenti sa kragujevačkog, niškog i Univerziteta u Istošnom Sarajevu, što članovima redakcije daje snažan motiv za dalji rad.

„Ja se trudim da što više prostora dajem studentima. Pisao sam za ‘Filstud’ i znam koliko je lep osećaj kada se objavi tekst. Sa ovog stanovišta, mogu da kažem da se nakon štampanja, studentima koji dođu po svoj primerak, u očima vidi neizmerna sreća što im je tekst objavljen. To je bogatstvo koje ‘Filstud’ nosi sa sobom“, podvlači.

Rad članova redakcije “Dr Filstuda”, kao i studenata koji šalju svoje radove, je na volonterskoj bazi.

Odgovorni urednik, prof. dr Boris Bratina i prodekan za nastavu Aleksandra Kostić Tmušić daju zeleno svetlo za štampanje. Članovi uredništva su Maja Maksimović – Katedra za srpski jezik, Miloš Timotijević -Katedra za istoriju, Jovana Nikolić – Katedra za psihologiju, Branislav Petrović – Katedra za engleski jezik, Milica Aleksandrović – Katedra za ruski jezik, kao i Sara Jekić sa Katedre za književnost i srpski jezik.

Za “Dr Filstud” Sara Jekić počela je da piše na samom početku studija. Svoje pozitivno iskustvo iz tog perioda, kao i danas, kada je član redakcije, rado prenosi mladim kolegama i motiviše ih da se oprobaju u pisanju.

“Kada sam počela da studiram na Filozofskom fakultetu, aktivno sam se uključila u sve društvene i kulturne aktivnosti u vezi sa njim, te sam tako krenula da šaljem svoje poetske radove za časopis. Kako je saradnja od prvog broja za koji sam poslala prilog bila dobra, navela me je da i ubuduće nastavim da šaljem radove i tako vremenom postanem član redakcije časopisa. Nisam se pokajala, jer naš list čitaju ne samo studenti Prištinskog univerziteta, nego svoje priloge šalju i studenti iz drugih gradova Srbije, ali i iz okolnih zemalja“, zadovoljno ističe.

Ujedno poziva sve studente prištinskog, ali i ostalih univerziteta, da otkriju svoj stvaralački potencijal i pošalju autorske radove.

„Na taj način hrabro će pokazati svetu ko su i čemu teže, a njihove kolege po peru i studijama podržaće ih i razmeniti neka iskustva i savete. Na taj način proširiće svoj krug prijatelja, što je jedna od lepših strana koju pisanje za časopis nudi. Mislim da je ’Dr Filstud’ odličan način da studenti afirmišu sebe i svoj rad“, zaključuje Sara Jekić.

Konkurs za prijem radova stalno je otvoren. Na imejl-adresu dr.filstud@pr.ac.rs, studenti mogu poslati intervjue, aforizme, fotografije, neobjavljene prikaze knjiga, ali i poeziju i prozu.

Naredno, 16. izdanje bi trebalo da izađe do kraja godine. Svi brojevi od prvog do petnaestog mogu se naći na sajtu fakulteta, u odeljku “izdavaštvo“.

Izvor i foto: Radio Kontakt Plus


Comments

Pročitaj još