Poskupljenja na Kosovu udaraju na novčanik građana

Na Kosovu su najpre cene podigli vlasnici benzinskiih pumpi, pa tako sada
za litar benzina, vozači moraju izdvojiti od 1,23 do 1,27 centi, dok dizel košta 1,32 centa, a tečni naftni gas do 76 centi.

Posle goriva poskupele su i osnovne životne namirnice, pre svega hleb, mleko i mlečni proizvodi, kafa. U pekarama u Gračanici vekna hleba je do sada koštala 35 centi, a sad 40.

Udarac na novčanik građana

Prosečan stanovnik centralnog Kosova prima od 150 do 400 evra, a pored osnovnih životnih namirnica koje su svakom čoveku neophodne da preživi, ima i druge dažbine: za stanovanje, komunalije, kablovska mreža i telefonski računi. Većina sagovornika RTV Kim smatra da je porast cena udarac na novčanik građana.

„Skok cena normalno utiče na svakog čoveka i svaku porodicu, u najavi su još veća poskupljenja koja će se desiti u narednom periodu, a to znači pad životnog standarda građana“, kazao je Saša Sekulić.

„Lično na mene i na moju porodicu mnogo se loše odrazilo ovo poskupljenje pošto živimo od minimalca, tako da ne verujem da možemo da preživimo pod ovakvim uslovima. Nadam se da će se naći neki način da se povećaju plate. Devedeset evra kojih primam uglavnom ide na komunalije, a ovako smo se zaduživali po radnjama, sada ne verujem da će neko da nam da, jer svakog dana skaču cene“, rekao je Zlatibor Mladenović.

„Odlaskom u prodavnicu za kratko vreme ćete ustanoviti da je sve drastično poskupelo, barem 20 do 30 odsto. Naravno da utiče na moju porodicu i na mene, kao i na sve druge porodice sa skromnim budžetima i platama koje ne rastu i ne prate sadašnje cene. Ja izdržavam sa jednom platom petočlanu porodicu, a ako na sve to dodamo i kiriju komunalije onda se teško izlazi na kraj sa tim“, istakao je Dragan Arsić.

„Penzije su slabe, sve je skupo, osnovne namirnice poput zejtina, brašna su poskupele. Teško je, jer živim samo od penzije“, rekla je Zagorka Đorić.

Kurti: Kosovo izloženo inflaciji

Premijer Kosova Aljbin Kurti poskupljenja pravda rastom inflacije. Prema podacima Agencije za statistiku, na kraju septembra inflacija je bila 4,9 odsto, što je u skladu sa svetskim rastom cena nekih proizvoda.

U porastu i nabavne cene proizvoda

Prodavci sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala, istakli su da je nabavna cena proizvoda poskupela, pa su zbog toga i prodajne cene u naglom skoku i variraju iz dana u dan.

“Ovih dana došlo je do naglog skoka cena osnovnih životnih namirnica. Poskupeo je hleb, brašno, zejtnij, šećer. Cena ulja bila je 1,50 centi dok je sada 1,90 centi. U toku prošle nedelje 5 kilograma brašna moglo je da se pazari po ceni od 2,60 centi dok je danas 3,20 centi, 60 centi bio je kilogram brašna sada je 70 centi”, kazala je radnica u marketu “Anđela” u Lapljem Selu, Ljiljana Rajković.

“Tokom poslednjih dana došlo je do poskupljenja šećera, hleba, brašna, kvasca, testenina, mogu reći svih osnovnih životnih namirnica. Cena brašna je i dalje ista u našem marketu, ali kada budemo naručili, kako su rekli dobavljači, cena neće biti ta. Takođe, drastično je skočila cena zejtina koji se sada prodaje po ceni od 1,80 centi. Šećer se može kupiti po ceni od 0,82 centa po kilogramu”, istakla je Vesna Rašić radnica u marketu “Hrana” u Lapljem Selu.

Prodavci kažu da se mušterije žale na cene, ali da i dalje kupuju.

Slična situacija je i u marketima u Gračanci.

“Poskupelo je sve za oko 10 odsto. Mlečni prozvodi, hleb, brašno. Mušterija ima, kupuju, od nečeg mora da se živi, mora nešto da se jede”, kazao je kartko Bojan Jovanović, radnik u marketu “Olimp” u Gračanci.

Pored osnovnih životnih namirnica poskupela je i kafa.

“Trenutna cena kafe po kilogramu je 900 dinara, dok je ranije bila 780. Mušterije komentarišu cenu, ne odgovara ima ali ipak kupuju, kako kažu, ne mogu bez dobre kafe”, istako je Nikola Cvejić radnik u pržionici kafe “Trle” u Gračanici.

Za sada jedino alkoholna i bezalkoholna pića imaju iste cene, ali prema rečima prodavaca, očekuju i poskupljenje ovih napitaka.

Izvor i foto: RTV Kim

Comments

Pročitaj još