Sveta Bosiljka od danas slava srpske opštine Gnjilane

Opština Gnjilane koja funkcioniše u sistemu Republike Srbije, sa sedištem u Gornjem Kuscu, danas je dobila krsnu slavu. Svečanom činu koji su vodili protojereji Dragan Kojić i Radivoje Živković  prisustvovale su ugledne ličnosti  iz Kosovskog Pomoravlja.

„Znala je da ceni što je sveto, što je čestito, što je milom bogu pristupačno. Zašto? Zato što je bila ispunjena ljubavlju, jer je ljubila gospoda boga srcem i dušom, svojim mislima i celokupnim svojim bićem“,  rekao je protojerej stavrofor Dragan Kojić.

Domaćin ove svečanosti, do kojeg je došlo na osnovu inicijative građana i lokalnog sveštenstva, bio je predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane Saša Milošević.

„Ove godine po prvi put obeležavamo krsnu slavu Svete Bosiljke, uz blagoslov manastira Draganca i oca Ilariona i uz jednoglasnu odluku Opštinskog veća, kao slavu Privremenog organa i svih naših javnih institucija u narednim godinama i vekovima“, kazao je Milošević.

Sledeće godine, domaćin  svečanosti biće članica Opštinskog veća Mirjana Simijonović.

Kako kazuje narodno predanje,  Bosiljka Rajčić, poznata po svojoj lepoti, odbila je 1867.godine da promeni svoju hrišćansku veru i uda se za Arnauta zbog čega je mučki ubijena. Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasedanju u maju 2018.godine odlučio je da u je unese u diptih svetih. Zato je Sveta Bosiljka Pasjanska najmlađa svetitljka Srpske pravoslavne crkve. Njene mošti čuvaju se u crkvi Svetog preobraženja u  Pasjanu, kraj Gnjilana.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još