• Početna>
  • Vesti>

Petković sa austrijskim diplomatom Ajgnerom: Uprkos svemu, Beograd ostaje opredeljen za dijalog

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa specijalnim poverenikom za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanesom Ajgnerom o situaciji na Kosovu i Metohiji sa posebnim osvrtom na položaj srpskog naroda i probleme sa kojima se ovdašnje stanovništvo svakodnevno suočava, saopšteno je iz kancelarije za KiM.

“Poslednjih sedmica svedoci povećanog broja organizovanih i sinhronizovanih akcija teško naoružanih specijalnih policijskih jedinica ROSU, koje su u razmaku od samo dvadesetak dana, dva puta, nelegalno i bez odobrenja upale na sever Kosova i Metohije” rekao je Petković.

“Dvadesetog septembra specijalne jedinice ROSU, sa blindiranim vozilima, bile su raspoređene na dva administrativna prelaza Brnjak i Jarinje, zbog oduzimanja registarskih tablica na vozilima sa severa KiM i iz centralne Srbije, a već 13. oktobra, ove jedinice su se deveti put za redom, nelegalno našle na severu pokrajine i tada su iz vatrenog oružja pucali na goloruki narod, podsetio je Petković. Tom prilikom teško je ranjen Srećko Sofronijević, Srbin iz Zvečana, a te provokacije imale su za cilj da izazovu opasnu destabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji i direktno ugroze mir i stabilnost na terenu”, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je podvukao izuzetan značaj pune primene Briselskog sporazuma i važnost sprovođenje postignutih dogovora, objasnivši da su Srbi pristali da učestvuju na nedavno održanim pokrajinskim, lokalnim izborima, samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština.

“Međutim, Priština skodnevno generiše atmosferu nepoverenja stalnim odbijanjem da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština. Iz te perspektive treba gledati i na jučerašnju izjavu Besnika Bisljimija, da neće doći do formiranja ZSO, što pokazuje da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da sve čini da dijaloga ne bude”, konstatovao je direktor Petar Petković.

Bez obzira na to, Beograd će već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevati konkretne poteze za formiranje ZSO, što je jasno istakla i Evropska unija, najavio je Petković.
Na kraju, Petković je naglasio da uprkos krizama, koje se na Kosovu i Metohiji svakodnevno umnožavaju, Beograd ostaje opredeljen za dijalog sa Prištinom, smatrajući da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.

“Međutim, stalne opstrukcije razgovora i provokacije Prištine, koje su po pravilu usmerene na ugrožavanje bezbednosti i gušenje prava i slobode srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam”, zaključio je Petković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kacelarija za KiM

Comments

Pročitaj još