• Početna>
  • Vesti>

Aleksandra Novakov za RKM o knjizi Petra Kostića i saradnji Matice srpske sa “Akvarijusom”

U okviru malog sajma knjiga u PKC “Akvarijus” pod nazivom “Pijaca knjiga”, sinoć je mitrovačkoj publici predstavljeno reprint izdanje knjige Petra Kostića “Prosvetno-kulturni život Prizrena i njegove okoline krajem XIX i početkom XX veka”. Knjigu su objavili  udruženje “Sveti Spas”, uz finansijsku pomoć Komesarijata za izbegla i raseljena lica Republike Srbije

Petar Kostić bio je srpski pisac, senator i nastavnik u prizrenskoj Bogosloviji. Osnovao je Srpsku gimnaziju u Solunu 1894. Pored Prizrena i Soluna, jedan deo života je proveo u Skoplju, gde je i preminuo 1934. godine. Objavio je jednu knjigu i mnoštvo naučnih radova.

Knjiga „Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX i početkom XX veka (sa uspomenama pisca)ˮ je memoarističko i istoriografsko štivo značajno ne samo za srpsku istoriografiju već i za etnologiju, lingvistiku i folkloristiku. Ovo delo i u današnje vreme predstavlja polaznu osnovu i nezaobilaznu literaturu za istraživanje društvenih, ekonomskih, političkih i kulturnih prilika u Prizrenu i okolini u 19. veku i u prvoj polovini 20. veka.

Sekretar Kosovskometohijskog odbora Matice srpske istoričar Aleksandra Novakov koja je ovim povodom boravila u Kosovskoj Mitrovici, kaže za Radio Kosovska Mitrovica da je rad Petra Kostića od izvanrednog značaja, te da je ona za njega vezana i kao neko ko se bavi leksikografijom, ali i kao Prizrenka.

“Ovo je reprint izdanje. Knjiga je nastala 1933. godine. Prvo reprint izdanje je bilo 1997. godine, neposredno pre rata i odlučili smo da objavimo novo izdanje ove knjige. 2017. godine, kolega Uroš Šešum i ja, objedinili smo sve naučne radove Petra Kostića koji su bili rasuti u srpskoj periodici i objavili knjigu u izdanju Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela. Knjiga nosi naziv “Listići iz dalje i bliže prošlosti”. Na promociju te knjige u kripti Hrama Svetog Save, došao je  vladika Atanasije, doneo primerak knjige “Crkveni život Srba u Prizrenu i njegove okoline u XIX i početkom XX veka” i unutra stavio izvesnu količinu novca i rekao mi da napravimo reprint te knjige. Naravno da smo poslušali vladiku. Knjiga je objavljena i već za Spasovdan te godine je promovisana u okviru Spasovdanskih dana u Prizrenu, koje organizujemo svake godine”.

Naša sagovornica se za Kosovo i Metohiju interesuje kroz svoj naučno – istraživački rad, ali i kao sekretar Kosovskometohijskog odbora u Matici srpskoj i kao član Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela,  interesuje je sve vezano za ovo podneblje. Kaže, izvanrednu saradnju imaju sa Domom kulture Gračanica i sa Filozofskim fakultetom prištinskog Univerziteta.

“Pokušavamo kroz odbor i ovako, da stalno budemo na vezi sa Srbima sa Kosova i Metohije i u tome uspevamo. Ili smo mi u Prizrenu, Mitrovici i Gračanici, ili su oni naši gosti. Imali smo Nedelju kulture Kosova i Metohije u Matici srpskoj. Tada je Dom kulture Gračanica predstavio sve što je bitno sa područja Kosova i Metohije. Objavljujemo knjige sa temom Kosova i Metohije” priča Novakov.

Izdanja Matice srpske će od sada biti zastupljen i u Kosovskoj Mitrovici i to kroz saradnju koju će najstarija književna, kulturna i naučna institucija srpskog naroda, otpočeti sa PKC “Akvarijus”.

“Nisam znala da u vašem gradu postoji ovakav kutak. Nažalost, o Kosovskoj Mitrovici se priča na neki drugi način, to nisu baš omiljene teme. Ovo me je oduševilo. Divan prostor, divni ljudi i dogovorili smo da izdanja Matice srpske budu zastupljena ovde… Oni su umetnici i pokušaćemo i njihov rad da predstavimo u Matici srpskoj. Matica srpska se trudi da ne zaboravi svoj narod na KiM” najavljuje Novakov jednu lepu saradnju.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još