• Početna>
  • Vesti>

Petković sa podsekretarom finskog Ministarstva spoljnih poslova: Osnivanje ZSO je međunarodna, pravna obaveza Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa podsekretarom za spoljnu i bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova Finske Kajem Sauerom, koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom i položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije. Petković je istakao da su napadi na srpski narod u pokrajini svakodnevni, ali da je broj incidenata, usmerenih prema Srbima, u poslednje vreme vidno povećan. Petković se posebno osvrnuo na nelegalne upade teško naoružanih specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU na sever Kosova i Metohije, podsetivši da su se te jedinice, 13. oktobra, deveti put, bez odobrenja našle na severu pokrajine. Tada su pripadnici ovih snaga pucali iz vatrenog oružja na goloruki narod i tom prilikom je teško ranjen Srećko Sofronijević, Srbin iz Zvečana, naglasio je Petković.

Pre toga, 20. septembra, specijalne jedinice ROSU, bile su raspoređene na dva administrativna prelaza Brnjak i Jarinje, zbog oduzimanja registarskih tablica na vozilima sa severa KiM i iz centralne Srbije, rekao je Petković.

Petković je sagovornika upoznao i sa činjenicom da je Srpska lista na ovim izborima ostvarila pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom, podsetivši da je ta pobeda ostvarena u do sada najtežim uslovima, s obzirom na pomenute krizne situacije, kao i da su Srbi pristali da učestvuju na lokalnim izborima, samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština.

Današnja izjava glavnog pregovarača Prištine, Besnika Bisljimija, da neće doći do formiranja Zajednice srpskih opština, pokazuje da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da sve čini da zatvori vrata dijalogu, konstatovao je direktor Petar Petković.

Međutim, osnivanje Zajednice srpskih opština je međunarodna, pravna obaveza prištinskih privremenih institucija, predviđena Briselskim sporazumom i Beograd će već u novembru, na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevati da se pokrenu konkretni institucionalni koraci za formiranje ZSO, što je jasno istakla i Evropska unija.
Beograd će se, kao i do sada, dosledno i iskreno zalagati da se do normalizacije prilika u pokrajini dođe mirnim putem i dijalogom, međutim na strani vladajuće većine u Prištini tu volju i spremnost do sada nismo videli, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Izvor: Radio Koovska Mitrovica

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još