Odalović: Priština ima maksimalističke zahteve

Foto: Tanjug

Generalni sekretar Narodne Skupštine Srbije Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da je izveštaj Evropske komsije lepa vest, s obzirom na prošlogodišnji izveštaj koji je bio drugačiji, dosta negativniji.

“Ovo je jedan kvalitetan pomak i očigledno je da se prepoznalo ono što se u Srbiji dešavalo: da su napori koji su do sada učinjeni da se određene i preporuke i obaveze koje su stvorene realizuju rezultirali i u izveštaju tako tretirani”, ističe Odalović.

Dodaje da su time što je Srbija “ispunjavala obaveze i nešto što je bio uslov za put i podrška putu do evropskih integracija, kvaliteti koji nam valjaju za unutrašnju upotrebu”.

Veljko Odalović ističe da će najteži izazov biti pitanje Kosova i Metohije.

“Ako evropske institucije budu imale snage, da Priština sedne za sto u Brisel i kroz dijalog rešava sva otvorena pitanja, koja mogu upravo kroz rešavanje na relaciji Beograda i Prištine daju kvalitetne rezultate, onda je mnogo lakše pričati posle toga. Ako se Priština bude ponašala kako se sada ponašala i bude ignorisala ceo taj proces, opstruirala ga i bežala sa tog stola i međunarodnih obaveza koje je pruzela, onda svi mi imamo problem”, kaže Odalović.

Dodaje da onda dolazimo u situaciju i ako bismo neke stvari hteli da rešavamo zajedno sa njima za dobrobit svih onih koji žive na obe strane administrativne linije zbog budućnosti čitavog regiona, onda adresa nije Beograd, već Priština.

Govoreći o prvom sastanku tehničke grupe predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, koji je planiran za danas, na kome će se razgovarati o trajnom rešenju registarskih oznaka, Odalović kaže da je dobro da je važno da se proces ne odlaže.

“Neće biti lako zato što Priština, po pravilu, ima maksimalističke zahteve i pokušava da dobije podršku za tako nešto. Ovo je nešto o čemu treba racionalno razmišljati, da se omogući mehanizam, da Srbi i Albanci i svi oni koji prelaze administrativnu liniju sa obe strane i na prostorima na kojima se kreću vozilima se osećaju lagodno, da nemaju teret”, kaže Odalović.

Dodaje da postoji lagano rešenje, problema ne bi ni bilo.

“Ovo traje, nije nešto što je novo, nešto što je nasleđeno prethodnih dijaloga, pre Briselskog sporazuma o ovome se razgovaralo. Ušlo se u neke obaveze i sada se radi na tome”, navodi.

Izvor RTS

foto Tanjug

Comments

Pročitaj još