• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Daleko najbolji izveštaj EU u poslednjih nekoliko godina

“Ovo je daleko najbolji izveštaj EU o napretku Srbije u poslednjih nekoliko godina, a napredak je registrovan u skoro svim oblastima”, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić 19. oktobra povodom Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), preneo je RSE.

Reč je o izveštajima u paketu proširenja, najvažnijem dokumentu za države koje nastoje da se jednog dana priključe evropskom bloku.

Paket proširenja predstavio je 19. oktobra evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varelji) – autor paketa, a paket se odnosi na šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija), kao i Tursku.

Izveštajem za Srbiju Evropska komisija preporučila je otvaranje dva nova klastera u pristupnim pregovorima sa Srbijom, što će biti prvi put nakon dve godine da ċe se Srbiji otvoriti nova poglavlja. Radi se klasteru 3 – Konkurentnost i rast i klasteru 4 – Zelena agenda i održiva povezanost.

Srbija je, inače, prihvatila novu metodologiju koja se odnosi na pristupne pregovore sa Evropskom unijom, pa Srbija otvara kalstere umesti poglavlja. Nova metodologija predviđa pregovaranje po ukupno 6, što podrazumeva grupisanje ranijih 35 poglavlja.

U dokumentu se naglašava da Srbija treba da uloži dalje značajne napore u sprovođenju svih prošlih sporazuma sa Kosovom i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

U oblasti saradnje sa drugim državama navodi se da je Srbija generalno ostala posveċena bileteralnim odnosima, da aktivno učestvuje u regionalnoj saradnji, ali da su odnosi sa Crnom Gorom „obeleženi stalnim tenzijama”.

U izveštaju se navodi i da su Skupština Srbije i političke snage nastavile da se uključuju u međustranački dijalog koji vodi Evropski parlament, ali da je “politička klima ostala polarizovana”.

Izvor: RSE

Foto Beta

Comments

Pročitaj još