• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Gutereš deli stav šefa UNMIK-a o akcijama Prištine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom.

On je istakao da je generalni sekretar UN pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u našem regionu, kao i da je reakcija Gutereša na poslednje događaje na Kosovu i Metohiji ista kao i šefa UNMIK-a Zahira Tanina.

Ministar Selaković je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija razgovarao o sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, a taj sastanak je trajao gotovo tri puta duže nego što je protokolom bilo predviđeno, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Seleković je rekao da je generalni sekretar UN pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u našem regionu.

“Bilo je reči o sednici SB UN i izveštaju generalnog sekretara o Misiji UNMIK-a i njenoj aktivnosti u prethodnih šest meseci, od marta do septembra, gde smo dobili uveravanja da će Misija UNMIK-a nastaviti da deluje nepristrasno u skladu sa mandatom koji joj je dat i poveren u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244”, rekao je šef srpske diplomatije.

Selaković je naveo da je reakcija generalnog sekretara UN na poslednje događaje na Kosovu i Metohiji ista kao i šefa UNMIK-a Zahira Tanina, koji je o tome objektivno i jezgrovito govorio.

“Reakcija je očigledna, brifing koji je Tanin izneo na sednici SB UN je i stav generalnog sekretara UN. Nije ranije bilo uobičajeno da se u brifingu iznosi ono što nije bilo obuhvaćeno izveštajnim periodom. Činjenica da je Tanin posvetio gotovo 40 odsto svog brifinga toj situaciji deli i sam generalni sekretar. To smo posvedočili u toku ovog sastanka”, rekao je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, generalnog sekretara UN je upoznao sa rezultatima ekonomskih i društvenih reformi u Srbiji, kao i sa incijativom predsednika Aleksandra Vučića “Otvoreni Balkan”, koju su kao šansu za region prepoznali predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije.

Ministar Selaković je dodao da je Gutereš pozdravio tu inicijativu.

Izvor: RTS / Radio Kosovska Mitrovica

Foto: MSP

Comments

Pročitaj još