• Početna>
  • Vesti>

UN o opasnim jednostranim akcijama Prištine, rasprava o budućnosti UNMIK-a

UN o opasnim jednostranim akcijama Prištine, rasprava o budućnosti UNMIK-a
Šef UN na Kosovo Zahir Tanin upozorio je ambasadore država članica Saveta bezbednosti UN da jednostrane akcije, poput odluke vlasti u Prištini o registarskim tablicama, doprinose rastu tenzija, te da su rezultirale povredama više osoba. Selaković: Priština jedini izvor nestabilnosti, 100 napada na Srbe za šest meseci. Vjosa Osmani zatražila okončanje misije UN. SAD traže ukidanje UNMIK-a, Rusija i Kina protiv.


Selaković za RTS: Iznenađen sam govorom Tanina, i nestalne članice SB UN podržale Beograd


Srpski šef diplomatije Nikola Selaković kaže za RTS da ga je prijatno iznenadilo obraćanje šefa Unmika Zahira Tanina.

“Ne znam da li je iko očekivao da će Tanin tako objektivno i jezgrovito pričati o događajima od 13. oktobra budući da taj period nije obuhvaćen izveštajem”, naveo je Selaković.

Selaković je ponovio da Priština konstantno ruši dijalog koje je počelo još forimiranjem vlade Aljbina Kurtija i sastancima u Briselu gde je delegacija Prištine javno govorila da nema nameru da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma.

Prema rečima Selakovića, većina nestalnih članica Saveta bezbednosti UN-a vrlo jasno je podržala teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i osudila Prištinu za podrivanje dijaloga, podsetila na Rezoluciju 1244 i podržala ostanak Unmika na KiM.

Sa druge strane, konstatovao je da je ostala tradicionalna podela među stalnim članicama SB UN-a.

Nećemo odustati od traženja miroljubivog i održivog rešenja, borićemo se za interese srpskog naroda i njegovog opstanka na KiM kao i zaštitu kulturno-istorijskog blaga, istakao je Selaković.

“Na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guteresom očekujem da ćemo doći do razumevanja što je i pokazano prilikom susreta sa premijerkom Anom Brnabić sredinom septembra tokom zasedanja Generalne skupštine, kada je iskazana podrška dijalogu ali i nedvomsleni stav prema KiM”, dodao je Selaković.

Selaković je rekao da će informisati Guteresa o poslednjim dešavanjima na KiM koja nisu ušla u redovan izveštaj, kao i da zamoli da se ta podrška nastavi.

Ukazao je na to da će se na sastanku govoriti i o drugim temama, naglasivši da je Srbija treća u Evropi po broju vojnika u mirovnim misijama UN-a i prva u regionu.

Protest Misije Srbije pri UN zbog kosovskih obeležja

Misija Srbije pri UN uložila je protest zbog kosovskih obeležja na maskama predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani i članova delegacije Prištine.

Vjosa Osmani i članovi prištinske delegacije pojavili su se sa kosovskim obeležjima na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj stanju na KiM.

Izvor RTS

Foto EPA

Comments

Pročitaj još