Petković: Kurti generiše krizu za šaku glasova

Foto: Radio Mitrovica sever

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je Aljbin Kurti pre dva dana upao na sever Kosova i Metohije kako bi “uoči lokalnih izbora imao šta da ponudi svojim glasačima, pošto nema šta drugo”.

Petković je rekao da će danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija biti predstavljen redovni izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, a šef srpske diplomatije će predstaviti činjenice sa kojima se svakodnevno suočava srpski narod.

“Ne očekujem ništa posebno. S obzirom na to da zapad podržava Kurtija i Prištinu, kakve god da krize izazivaju, oni su čedo zapada, to moramo dobro da znamo u našoj borbi za Kosovo i Metohiju”, napominje Petković.

On ističe da se saopštenju pojedinih ambasada u Prištini nakon akcije kosovske policije, može videti da oni podržavaju teror i nasilje.

“Oni kažu da se desila akcija borbe protiv krijumčarenja robe, nisu ni pomenuli da je upucan Srećko Sofronijević, da je preminula žena u čije je dvorište bačeno mnogo suzevca”, navodi Petković.

Ukazuje da Priština nema pravo da sa dugim cevima uđu na sever KiM jer je zato, prema aneksu sporazuma iz 2013. godine, potrebna saglasnost komandatna Kfora i gradonačelnika četiri opštine na severu.

“Jurišali su na koka-kolu i fantu, upali u apoteku. Da se nismo izborili da ostanu redovna izveštavanja o situaciji na terenu u Savetu bezbednosti, ko bi danas svedočio o svim ovim terorima na KiM o svemu što se dešavalo”, navodi Petković.

Prema njegovim rečima, svima je jasno da Kurti nije na sever ušao da bi se obračunao sa krijumčarenjem robe, kako je saopšteno.

“Trgovina drogom i sve ostalo je na jugu, on je želeo da uđe na sever pred izbore da se opere pred svojom javnošću, da se opere što je morao da se povuče onda kada je uspostavljen režim stikera. Kurti generiše krizu za šaku glasova, on nema sa čim da izađe pred glasače, isproban recept je napadni Vučića, Srbe, uđi na sever”, smatra Petković.

Ističe da je važno da Srbi u nedelju izađu na lokalne izbore i da, kaže, pobede kandidati Srpske liste.

“Oni imaju podršku Vučića i Beograda, time se održava naša pupčana vrpca, to je garant za dalje investicije. Drugi mimo Srpske liste su razbijači srpskog jedinstva, oni imaju podršku Prištine. Da sačuvamo svih 10 srpskih opština na Kosovu”, kaže Petković.

Napominje da je tokom sastanka predsednika Srbije sa Srbima sa KiM u Raškoj poslata jasna poruka – da će imati ko da zaštiti Srbe ako to ne učine Kfor i međunarodna zajednica.

“Ako oni neće to da urade, ima ko će. Beograd će zaštititi srpski narod jer nećemo da dozvolimo pogrom i neke nove Oluje” poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor: RTS / Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još