• Početna>
  • Vesti>

Pećka Patrijaršija obeležila svoju hramovnu slavu, Pokrov Presvete Bogorodice

Zvona Pećke Patrijaršije, svetinje podno Prokletija, pored Bistrice, najavile su jutros Svetu arhijerejsku liturgiju, kojom je počelo obeležavanje hramovne slave Pećke Patrijaršije. Monahinje ovog manastira slavu proslavljaju sa pravoslavnim žiteljima Metohije, Goraždevca i povratničkih sela, koja su opstala u ovom delu Metohije.

U prisustvu oko stotinak vernika liturgiju je služio episkop raško-prizrenski vladika Teodosije uz sasluženje vikarnog vladike Justina, vladike Kirilo i monaštva i sveštenstva Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Zbog epidemioloških mera ove godine nije bilo vernika kao pre pandemije korona virusa.

Srednjovekovni sklop pećkih crkava više od sedam vekova čuva sećanje na slavnu, ali i tužnu srpsku prošlost. U Pećkoj Patrijaršiji je rukopoloženo 45 srpskih patrijaraha i uvedeno u tron pećkih arhiepiskopa. Tu se čuva i značajna umetnička zaostavština.

Nakon ratnih dešavanja manastir Pećka Patrijaršija je postala značajan centar Srba koji su ostali da žive u ovom delu Metohije. U manastiru živi oko 20 monahinja a od 2006. godine deo UNESKO-ove kulturne baštine.

Izvor: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još