Suzavac i šok bombe u Severnoj Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici, danas je došlo do sukoba građana i policije, povodom akcije zaplene robe za koju se sumnja da je krijumčarena, a koju kako se navodi u policijskom izveštaju, na teritoriji celog Kosova sprovode Carina Kosova i Kosovska policija.

Naime, predstavnici Carine Kosova i intervente jedinice Kosovske policije, ušle su jutros nešto pre 9h u apoteku “Lila” u Ulici knjaza Miloša u Kosovskoj Mitrovici. Ubrzo se okupio veći broj građana koji su negodovali, nakon čega je došlo do oštrijeg sukoba sa policijom. Građani su sa više kamiona blokirali raskrsnicu kod STŠ “Mihajlo Petrović Alas”, u pravcu istočnog mosta. U sukobu građana i policije, prema svedočenju našeg reportera sa lica mesta, ispaljena je veća količina suzavca i šok bombi. Jedno vozilo marke Audi je zapaljeno u ulici Ive Lole Ribara.

Raskrsnica koja se nalazi u blizini tehničke škole, blokirana je i dalje.

Nakon što su se predstavnici Carine i policije povukli sa ove lokacije, građani su počeli da se razilaze, a situacija se smirila. Kamioni su i dalje stacionirani, a manji broj okupljenih građana za sada mirno posmatraju razvoj situacije.

Sve vreme trajanja sukoba, bile su prisutne ekipe mitrovačkog Doma zdravlja koje su ukazivale pomoć građanima koji su bili izloženi dejstvu suzavca. Na terenu su bile i jedinice vatrogasaca – spasilaca.

Kako je saopšteno iz kosovske policije, sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, po čijem nalogu proveravaju različite lokacije poput stambenih kuća, poslovnih prostora, skladišta robe itd, javlja Radio Slobodna Evropa. U tekstu se dodaje da je u pitanju akcija koja se sprovodi i u Južnoj Mitrovici, Peći i Prištini.

Kod mosta u Rudaru i puta koji vodi prema Žitkovcu, prema informacijama sa terena, u prepodnevnim satima, bilo je okupljeno više stotina građana. Kosovska policija je blokirala saobraćaj i ispaljeno je više šok bombi i suzavca.

U međuvremenu, na dve lokacije u Zvečanu, kod rudaračkog mosta i “kod krsta” na putu Priština – Raška, put je bio blokiran teretnim vozilima. Saobraćaj se preko rudaračkog mosta odvija bez zastoja a prepreke su uklonjene, dok je “kod krsta” put potpuno blokiran za saobraćaj sa više kamiona, javlja naš reporter.

Kod krsta se i sada nalazi više stotina građana koji mirno protestuju, nezadovoljni jutrošnjom akcijom Carine Kosova i policije, sprovedenom i u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još