• Početna>
  • Vesti>

Policija: Situacija u severnom delu Mitrovice se smirila; u današnjoj akciji, na celom Kosovu uhapšeno 8 osoba

Policijska operacija koja je danas bila povod sukoba građana sa pripadnicima kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu,  izvedena je kako se navodi u policijskom saopštenju i u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

Iz policije je saopšteno da je u svim regionima policijska operacija protekla bez problema, izuzev u Severnoj Mitrovici gde su se, kako se navodi u saopštenju  “okupile kriminalne grupe, napravile blokade puteva sa različitim prevoznim sredstvima, koristile gasne boce, udarne bombe, hice i ručne bombe, u cilju ometanja i napada carinika  i policije koji su bili na dužnosti”.

“Zbog ovakve situacije,  direktnog ugrožavanja zvaničnika, blokade puteva, upotrebu gasnih boca, udarne bombe, upotrebu vatrenog oružja i ručnih bombi od strane osumnjičenih i oštećenje / paljenje službenih vozila, Kosovska policija je primorana da preduzme policijske mere koristeći neophodna pravna sredstva , kako bi se službenicima uključenim u operaciju, građanima na tom području pružila sigurnost i stvorila mogućnost slobodnog kretanja i kretanja”, navela je policija.

Kako se dalje naglašava u saopštenju kosovske policije dostavljenom isključivo na albanskom jeziku, u sukobima je povređeno  šest policajaca – pet albanske i jedan srpske nacionalnosti.  Prema prvim informacijama, jedna od osoba umešanih u napad na policajce je povređena. Policija je saopštila da je tokom današnje akcije uhapšeno i sprovedeno osam osoba.

R. K. (1957) kosovski  Albanac  iz Peći,, A. K. (1979) Albanac iz regiona Prištine,, M.N. (1990) Albanac iz regiona južne Mitrovice, I.Z. (1982) Albanac iz regiona južne Mitrovice, A.D. (1995) Albanac iz regiona južne Mitrovice,M. Dž. (1958) Bošnjak iz regiona Severne Mitrovice,I. H. (1975) Albanac regiona severne Mitrovice I M. L. (1978) Srbin iz regiona Severne Mitrovice.

“Takođe, zaplenjena je i razna krijumčarena roba i dokazi u iznosu od stotina hiljada evra, koji služe kao materijalni dokazi, a koji su se nalazili na različitim lokacijama, poslovnim prostorima, skladištima itd”  saopštava policija.

Iz policije kažu da je policijska operacija završena, da se  situacija u severnom delu Mitrovice smirila, dok se dalje policijske akcije sprovode u saradnji i koordinaciji sa carinom Kosova i pravosuđem.

“Kosovska policija, u nastavku realizacije strateških ciljeva za sprečavanje krivičnih dela, a to je beskompromisna borba protiv krijumčarenja robe, danas je u ranim jutarnjim časovima započela sprovođenje policijske operacije koja uključuje nekoliko različitih lokacija, gde postoje četiri regiona na Kosovu, poput Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice” podsećaju iz policije.

Navodi se da se sve policijske radnje sprovode u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, po čijem nalogu se vrše provere i pretresi na različitim lokacijama poput stambenih kuća, poslovnih prostora, skladišta robe itd.

“U ovoj policijskoj operaciji koja još uvek traje angažovana je Carina Kosova i jedinice različitih policijskih profila koje podržavaju ovu policijsku operaciju. Kao rezultat intenzivnih istraga i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplenjena razna roba i dokazi koji služe kao materijalni dokazi” dodaje se u saopštenju.

Na kraju saopštenja stoji da će kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim organima nastaviti da obavlja svoje dužnosti i odgovornosti na nacionalnom nivou, u cilju sprečavanja kriminalnih aktivnosti, sprečavanja krijumčarenja robe i uništavanja kriminalnih grupa.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Kosovska policija

Comments

Pročitaj još