• Početna>
  • Vesti>

KiM – jedna od tema bilateralnih susreta na Samitu Pokreta nesvrstanih

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić istakao je danas u razgovoru s predsednikom Generalne skupštine UN Abdulom Šahidom da je uloga UN danas važnija nego ikada.

Dačić je na sastanku do koga je došlo drugog dana Samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, naglasio značaj uloge UN za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Abdulah Šahid je izrazio zadovoljstvo kada je pre par godina, u vreme kada je bio ministar spoljnih poslova s Ivicom Dačićem obnovio veze između Maldiva i Srbije s uverenjem da će se te prijateljske veze nastaviti da se razvijaju. 

Pohvalio je solidarnost koju je Srbija pokazala ustupajući vakcine drugim državama koje nisu uspele da ih obezbede.

Razgovarano je i o drugim prioritetnim pitanjima na agendi UN poput održivog razvoja, klimatskih promena, rodnoj jednakosti i ulozi mladih.

Brnabić: Zahvalnost Indiji zbog KiM, ali i vakcina

Kosovo i Metohija bili su tema i susreta premijerke Srbije Ane Brnabić i specijalne izaslanice predsednika vlade i ministarkom spoljnih poslova Indije Menakši Leki.

Premijerka je zahvalila Indiji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na podršci u nabavci vakcina protiv kovid-19.

Na plenarnoj sednici, koja se održava danas u Beogradu, učestvuje više od 550 delegata i oko 300 domaćih i stranih novinara.

Ovo je skup slobodarskih zemalja koje imaju svoju tradiciju, svoju istoriju, i smelo kroče i gledaju u budućnost – poruka je koja ovog jutra iz Beograda kreće u svet. To je u skladu i sa glavnim načelima Pokreta nesvrstanih – mir u svetu, solidarnost, borba protiv siromaštva, nejednakosti, terorizma…

Osim glavnog skupa, bilateralnih sastanaka, svečane večere, organizovano je i turističko razgledanje grada za supruge učesnika Samita.

O bezbednosti brine operativni bezbednosni štab, kao i više od 3.200 policajaca.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još