• Početna>
  • Vesti>

Nobelova nagrada za mir novinarima; Borel pozdravio odluku Nobelovog komiteta

Foto: EU

Norveški Nobelov komitet doneo je odluku da ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dodeli novinarima Mariji Resi sa Filipina i Dimitriju Muratovu iz Rusije za jihovu borbu i slobodu izražavanja u svojim zemljama, objavio je Nobelov komitet.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel pozdravio je odluku , rekavši da je to potvrda da je sloboda izražavanja preduslov demokratije i trajnog mira širom sveta.

„Maria Resa se nije ustručavala da pokaže svoju posvećenost činjenicama kao osnovi za istinu i poverenje u demokratiju. Njena istrajnost uprkos brojnim preprekama inspiracija je za sve koji veruju u slobodno i nezavisno novinarstvo. “, naveo je Borel u pisanoj izjavi, prenosi Evropska služba za spoljne poslove (EEAS)

Borel je istakao da Muratov decenijama brani slobodu medija i izražavanja te da je ova nagrada priznanje za njegovu hrabrost i posvećenost svih nezavisnih ruskih novinara, koji nastavljaju da rade pod neprestanim pritiskom.

„Nezavisno novinarstvo, uključujući istraživačko novinarstvo, jedno je od najjačih oruđa koje naše demokratije poseduju kako bi pozvale vlade na odgovornost, nadgledale demokratske procese, suprotstavile se dezinformacijama, zloupotrebi moći, kršenju ljudskih prava i korupciji“, zaključio je Borel.

Resa (58) je 2012. suosnivač informativnog vebsajta Rapler (Rappler) koji je usmerio kritičnu pažnju na kontroverznu kampanju protiv droge režima filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, dok je Nova Gazeta čiji je osnivač Muratov najnezavisniji list u Rusiji danas”, saopštio je Nobelov komitet.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica,N1

Comments

Pročitaj još