Selaković i Tanin: Nema razumne alternative dijalogu

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom.
Kako se navodi na zvaničnoj internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Selaković je poručio da Srbija insistira na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije SBUN 1244, i podvukao je da je za Srbiju od ključne važnosti nastavak angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Selaković se u razgovoru osvrnuo na nedavnu situaciju na administrativnim prelazima između Kosova i Metohije i centralne Srbije.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je unilateralno delovanje najgori način rešavanja nesuglasica, jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja. Prema njegovim rečima, nema razumne alternative dijalogu.

Selaković je podvukao da će Beograd nastaviti da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Govoreći o važnosti redovnog razmatranja pitanja KiM u SBUN i predstojećoj sednici o radu UNMIK-a, Selaković je preneo da očekuje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, budući da ovakvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković je dodao da veoma zabrinjava to što je u proteklom periodu povećan broj napada usmerenih na Srbe i njihovu imovinu, kao i na imovinu Srpske pravoslavne crkve, istakavši da je od početka godine zabeleženo 106 takvih etnički motivisanih incidenata.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je objasnio da Beograd konstruktivno pristupa razgovorima i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja. Konstatovao je i da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo osam godina, a da nema napretka u sprovođenju obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, MSP Srbije

Foto: MSP Srbije

Comments

Pročitaj još