• Početna>
  • Vesti>

Vučić u Sloveniji, danas sa liderima država iz redova Evropske narodne partije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u dvodnevnu posetu Sloveniji, gde će učestvovati na Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, prenosi Tanjug.

Vučić će danas posle podne, najpre, prisustvovati Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije (EPP), u koju je kao pridruženi član SNS primljena 2016. godine.

Predsednik Srbije će posle toga prisustvovati i otvaranju izložbe “Umetničke ambasade” u vili Vipolže u Goriškim brdima.

Vučić će sutra na Brdu kod Kranja učestvovati na Samitu EU i Zapadnog Balkana, koji se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Domaćin samita je premijer Slovenije Janez Janša, a skupu će predsedavati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Skupu će prisustvovati lideri svih zemalja članica EU i Zapadnog Balkana – Albanije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Kosova, čije je učešće najavljeno pod zvezdicom.

Predsednik EK Mišel će večeras u Sloveniji biti domaćin liderima država članica EU na neformalnoj večeri.

Samit će biti održan kroz dve odvojene sesije, na prvoj će učestvovati lideri država članica EU, a na drugoj će im se pridružiti i lideri zemalja Zapadnog Balkana.

U fokusu skupa biće reafirmacija evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je, kako ističu u Evropskoj komisiji, od obostranog strateškog interesa i ostaje zajednički strateški izbor.

Tu poruku je, kao odgovor na sve izraženijie kritike i skepticizam u regionu prema strategiji proširenja EU, tokom prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu, prenela i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponavljajući svoju podršku zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže Uniji.

Takođe, neposredno uoči sastanka evropskih lidera na kojem će se razgovarati o proširenju Unije, Slovenija, koja trenutno predsedava Savetu EU i koja je domaćin skupa, iznela je ideju o priključenju zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu do kraja decenije.

Taj predlog je iznet na sastanku ambasadora u Briselu i navodno je iznenadio ostale zemlje članice, dok su ga neke opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu.

Na Samitu u Sloveniji biće razmatrano i unapređenje saradnje u cilju društveno-ekonomskog oporavka regiona od posledica pandemije kovida-19, kao i sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana (EIP), vrednog 30 milijardi evra, kojim će EU u narednih sedam godina pružiti finansijsku pomoć regionu.

Takođe, EU će obezbediti i bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi evra kroz 10 ključnih investicionih projekata.

Teme skupa biće i intenziviranje regionalne saradnje, kao i potencijali za dalju saradnju u politickim i bezbednosnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Na plenarnoj sednici liderima EU pridružiće se predstavnici Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke i Saveta za regionalnu saradnju.

Očekuje se da države članice, uz pristanak zemalja Zapadnog Balkana, na kraju samita usvoje deklaraciju, a dogovor o većini tačaka je postignut dok se rasprava, prema saznanjima Tanjuga u Briselu, još vodi oko toga na koji način će se definisati “evropska perspektiva regiona”.

Samit je deo strateškog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškom agendom 2019-2024, a prethodili su mu Samit EU-Zapadni Balkan 2018. u Sofiji i samit EU-Zapadni Balkan 2020. u Zagrebu, koji je održan u onlajn formatu.

Izvor: Tanjug

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još