Primena sporazuma o nalepnicama i na Merdaru

Na Merdaru je počela primena sporazuma od 30. septembra o slobodi kretanja koja podrazumeva prelepljivanje regitarskih oznaka.

Više vozila je prošlo ovaj administrativni prelaz od 8:00.

Po rečima vozača, procedura traje kratko, a nalepnice izdaju pripadnici policije sa obe strane.

Nema gužvi, a na licu mesta su prisutni predstavnici EULEKS-a, kao i brojne tv ekipe.

Putnici namernici uglavnom smatraju da je ova odluka mnogo bolja od prethodne koja je podrazumevala izdavanje probnih tablica. Tada su, kažu, gužve bile mnogo veće.

Dejan Paunović vozi robu poreklom iz Hrvatske. Uputio se u Vučitrn.

“To je samo procedura. Kako se veliki dogovore, mi moramo da sprovodimo sve. Cela procedura ne traje previše, nije bilo zadržavanja ovoga puta”, kazao je on.

“Prilikom predaje dokumenata dobijaju se nalepnice, ove bele koje se prelepljuju preko oznaka naše zemlje. Prelepljuje se ono SRB na tablici, grb i oznaka grada. Imam i probne tablice u gepeku, često putujem na Kosovo. Ni jedno ni drugo nije dobro. Treba konačno doneti odluku na čemu smo. Dok to ne reše, igraće se sa nama ovako svakoga dana”, rekla je Jelena Živić.

Novinarskim ekipama koje su na Merdare stigle iz pravca Prištine nije dozvoljeno da pređu i snime vozila sa srpske strane prelaza.

Marinković: Odluka na brzinu, mnogo nepoznanica

Među onima koji su danas dobili nalepnice na Merdaru je i novinarka Medija centra u Čaglavici Katarina Marinković. Ona podseća da je ovo privremeno rešenje i da treba sačekati novu odluku koja će uslediti nakon šest meseci.

“U svakom slučaju, mislim da će ovo olakšati sa jedne na drugu stranu jer su procedure kraće i jednostavnije. Međutim, postoji dosta nepoznanica kako će sve ovo funkcionisati jer se ne zna šta u slučaju da mi neko odlepi nalepnicu, gde da uzmem nove nalepnice, da li će me Policija kazniti ako me sretne do prelaza gde jedino mogu da uzmem nove”, kaže Marinkovićeva.

Ona ističe da je ova odluka počela da se primenjuje na brzini i da bi bi predstavnici institucija trebalo narednih dana da daju više informacija o tome kako bi građani na najlakši način mogli da preuzmu stikere.

Izvor i foto: RTV Kim


Comments

Pročitaj još