• Početna>
  • Vesti>

Barikade uklonjene, specijalne jedinice policije se povukle sa Jarinja i Brnjaka

Jedinice pecijalne kosovske policije povukle su se sa Jarinja i Brnjaka, a na mestu gde su dosad bile stacionirane, nalaze se jedinice KFOR-a. Kako je i predviđeno Sporazumom o deeskalaciji, koji su Beograd i Priština postigle 30. septembra u Briselu, jedinice specijalne policije povukle su se do 16 časova. Ujedno, barikada na putevima Leposavić – Jarinje i Zubin Potok – Brnjak više nema. Teška mehanizacija koju su mahom činili kamioni, uklonjena je sa puteva.

Građani koji su prethodnih 12 dana danonoćno protestovali na ova dva punkta, razišli su se. Na terenu su ekipe komunalnih službi koje raščišćavaju teren.

Kako javlja više kosovskomitrovačkih medija, specijalne jedinice su se najpre povukle sa Jarinja, a nešto kasnije i sa Brnjaka. Povlačenje specijalne kosovske policije sa oba prelaza prošlo je bez incidenata. Okupljeni Srbi su vozila policije ispratili uz nekoliko povika “Srbija”.

Sa mesta na kom su se do danas nalazile barikade, uklonjene su i tende i šatori u kojima su okupljeni građani provodili vreme tokom prethodnih 12 dana.

Povlačenje spec. jedinica policije sa Jarinja, Foto: Print screen Kossev

Na Brnjaku, cela procedura je završena nešto kasnije. KFOR je gradonačelniku Zubinog Potoka Srđanu Vuloviću, uputio zahtev da se sa Brnjaka prvo sklone Srbi sa barikada, a da se zatim počne sa povlačenjem kosovskih specijalnih policijskih jedinica, javlja KoSSev.

Jutros u 8h počele su pripreme za povlačenje kosovskih specijalnih jedinica nedaleko od administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Istovremeno, počele su i pripreme za uklanjanje mehanizacije kojom su građani barikadirali puteve, javljaju srpski mediji.

Oko 9h, počelo je raspoređivanje vozila KFOR-a na mestima gde su dosad bili stacionirani pripadnici specijalne policije, što je i potvrđeno ovog jutra iz KFOR-a.

“Misija KFOR-a predvođena NATO-om počela je da preduzima korake u podršci sprovođenju nedavnog dogovora o deeskalaciji i napretku na severu Kosova postignutom između Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU”, saopštio je KFOR.

Oni podsećaju da je u odgovoru na situaciju na severu Kosova proteklih dana, misija KFOR-a povećala patrole duž glavnih saobraćajnih gde su blokirani putevi i rasporedila jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak. 

“Od ovog vikenda i naredne dve nedelje, KFOR će zadržati privremeno, snažno i agilno prisustvo u tom području, u skladu sa pomenutim aranžmanom i u skladu sa svojim mandatom – proisteklim iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, da bi obezbediti sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu” – navode.

Mehanizacija koju mahom čine kamioni, a koja je prethodnih dana blokirala obe saobraćajne trake ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, ovog jutra je najpre pomerena u jednu traku, kako bi se omogućillo kretanje KFOR-u a onda i specijanim jedinicama kosovske policije.Oslobađanje puta ka Brnjaku išlo je nešto sporije zbog kvara na jednom od kamiona kojima je put bio preprečen.

Kako javlja portal Kossev, pripadnici američkog i slovenačkog KFOR-a od ranih jutarnjih sati bili su stacionirani duž puta Leposavić-Jarinje, kao i Zubin Potok-Brnjak.

Celu oblast nadgledao je KFOR helikopterom.

Zvaničnici Srpske liste su takođe prisutni. Kod prelaza Jarinje ovog jutra bili su Slavko Simić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, kao i gradonačelnik Leposavića Zoran Todić koji je prethodno razgovarao sa KFOR-om o uklanjanju barikada sa jedne trake kako bi se oslobodio prolaz za trupe KFOR-a. Na Brnjaku je bio potpredsednik Srpske liste Igor Simić, prenosi ovaj portal.

Todić: Mir je potreban i Srbima i Albancima

“Narod je bio istrajan i dosledan, bili su odgovorni, nisu dozvolili da se dogodi bilo kakav incident, što je u ovom trenutku jako, jako važno, jer je mir potreban i Srbima i Albancima i svima u regionu. I dovoljno je narod sa prostora bivše Jugoslavije stradao da bi smo sad imali bilo kakav incident zbog registarskih oznaja,” poručio gradonačelnik Leposavića, Zoran Todić. 

On se obratio medijima u blizini prelaza Jarinje, navodeći da je KFOR istrajan da dogovor ispoštuje do kraja.

Todić dodaje da je najbitnije da je sačuvan mir i to da je mesto za rešavanja ovavkih problema dijalog između Beograda i Prištine. 

“Ja verujem da su ljudi iz Prištine svesni svoje odgovornosti i situacije koju imamo trenutno na terenu i da će sve strane da ispoštuju potpisani dogovor o registarskih oznakama što je dovelo do podizanja tenzija ovde na teritoriji opštine Leposavić i Zubinog Potoka,” dodao je.

“Narod je spreman da povuče sve, da odu svojim putem i da se vrate normalnom životu, to je potrebno i ovom narodu, a verujem da i ovi policajci jedva čekaju da odu svojim porodicama,” kazao je Todić. 

Brnabić: Srbija pokazala da ne toleriše jednostrane poteze

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je dogovorom oko tablica dobijena bezbednost, da je demonstrirano da Srbija ne toleriše jednostrane poteze, ali i da se podsetilo na odredbe Rezolucije 1244.

Premijerka je u izjavi, posle obilaska izložbe radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Jugoslovenskoj kinoteci, istakla da su dogovorom u Briselu sačuvani mir, bezbednost i stabilnost, jer je situacija bila na ivici.

Kako je navela, Srbija je pokazala da ne toleriše jednostrane poteze Prištine, što je dobro za obe strane.

Brnabić je ukazala na povlačenje jedinica Rosu i podsetila na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, jer na administrativnim prelazima mogu biti samo jedinice Kfor, kao i na dogovoreno Briselskim sporazumom o implementaciji dogovorenog i formiranje Zajednice srpskih opština.

Premijerka je istakla da je ovim dogovorom dobijeno više nego što je dogovoreno 2011. godine, ali manje nego što smo imali prava pre 2007. godine.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Kossev, RTS

Foto: Radio Kontakt Plus, print screen Kossev


Comments

Pročitaj još