• Početna>
  • Vesti>

Vitošević: Nastava za brucoše počinje u ponedeljak, za studente ostalih godina na daljinu i kombinovano

Nova akademska godina za većinu studenata počinje danas. Ministartsvo prosvete preporučilo je svim visokoškolskim ustanovama u Srbiji da trajanje rokova i nastavu prilagode epidemijskoj situaciji.

U mreži viskoškolskih ustanova Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije je i Prištinski Univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i u skladu sa tim biće sprovedene preporuke, rekao je za jutarnji program Radija Kosovska Mitrovica rektor Prištinskog Univerziteta prof.dr.Zdravko Vitošević.

“Sa jučerašnje sednice Senata Univerziteta izdali smo saopštenje u kome stoje zaključci a odnose se na početak nove akademske školske godine. Deset Fakulteta prištinskog Univerziteta počinju danas novu školsku godinu. Svi fakulteti su obavestili rektorat o početku nastave za brucoše – studente prve godine.

Za njih, a ove godine ih je 1.100 ukupno, nastava počinje 4.oktobra u amfiteatrima i učionicama upoznavanjem sa fakultetima, profesorima i nastavnim planom. Ja im ovom prilikom čestitam i želim dobrodošlicu na naš Univerzitet”, rekao je rektor PU prof.Vitošević.

Rektor PU sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici je zadovoljan brojem novih studenata, s obzirom na brojne otežavajuće okolnosti, počevši od loše epidemiološke slike do aktuelne političko-bezbednosne situacije.

“S obzirom na pomenute okolnosti vezane za veoma lošu epidemijsku situaciju u srpskim sredinama na KiM ali i u celoj zemlji, Senat Univerziteta i senatori doneli su odluku da od ponedeljka počne nastava u amfiteatrima uživo, po preporuci Ministarstva prosvete RS za prvu godinu studijskih programa na svih deset fakulteta prištinskog Univerziteta.

Svi fakulteti žele da ispoštuju odluku Ministarstva, pa smo se složili da prva godina krene uživo a da ostale godine, pošto je i ispitni rok u toku, sačekaju epidemiološku situaciju a mi ćemo se ponašati u skladu sa merama koje preporučuju krizni štabovi u opštinama u kojima se nalazimo (Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok) i na taj način ispoštovati ne samo struku nego i njihove odluke.

Ako je procena da se pogoršava epidemiološka situacija, što mi je potvrdio i pokrajinski direktror Instituta za javno zdravlje jer brojke ne idu u prilog smirivanju stanja, koristićemo kombinovani model. To znači da će se nastava odvijati onlajn a vežbe će se obavijati u manjim grupama u zavisnosti od studijskog programa na fakultetima”, zaključio je rektor PU sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof.dr.Zdravko Vitošević i svim studentima čestitao početak nove akademske školske godine.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još